ТЪРСИ

Светилото на българската геология: Сделката с “канадската” “Дънди прешъс металс” е далаверата на века!

Светилото на българската геология: Сделката с “канадската” “Дънди прешъс металс” е далаверата на века!

Челопеченската мина била златна, и в прекия, и в преносния смисъл на думата.

 

 

 

 

Проф. Гергелчев е уникален екземпляр в родната геология. Завършва с отличие Минния институт в Днепропетровск и редовна аспирантура в Санкт-Петербургския институт. Специалист по металогенно прогнозиране, специализирал в областта на в методиката на търсене на злато. В тази област на една от многото си специализации защитава докторска дисертация. Той е най-големият български учен, защитаващ тезата срещу мита, че България е бедна на подземни богатства. Напротив – пред “ШОУ” професорът разгърна диаграми и разработки, според които подземните недра на страната ни бъкат от скъпоценни находища!
Естествен враг на учени като проф. Гергелчев се явяват компании като канадската “Дънди прешъс металс”, която десетки години вече вършее на тъмно в преносния и буквалния смисъл на понятието. Според професора, това е “далаверата на века”.



- Проф. Гергелчев, защо мислите, че телефонът ви се подслушва и убеден ли сте в това? 
- Напълно! А това се прави по много причини, но нека стигнем до тях, проследявайки историята на разграбването и унищожаването на най-голямото златно находище в Европа – Челопеченското. 

- Добре, защо според вас “сделката на века” с експлоатацията на Челопеченското златно находище се превърна в аферата на века, пред която бледнеят всички приватизационни и всякакъв вид други сделки?
- Защото загубите започват още с договарянето с въпросната фирма “Дънди прешъс металс”, когато находището в Челопеч, което е не само златно, а поликомпонентно, се договаря от правителството на Иван Костов 1000 пъти по-евтино – 

за 5 млн. долара, вместо за 5 млрд. долара

Толкова струвало!? А България единствена в света притежава 0 процента участие в добива на канадската “Дънди прешъс металс”! То, колко е канадска тази фирма, е друг въпрос. Канадците са изпълнителите, шапката е американска, а самата компания е мултинационална. За сравнение предишният ирландски концесионер имаше 68 процента, а ние - дял от 32 на сто. 

- Всъщност защо си отидоха ирландците и дойдоха канадците?
- Защото нещо го закъсаха с финансите и не можаха да намерят пари за някои плащания, а междувременно “Дънди” кръжаха наоколо като лешояди. Междувременно “Дънди прешъс” дояха румънското златно находище Рошия Монтана със същото 32-процентно участие на държавата, но въпреки това фирмата беше изгонена от румънските стачници. 

- Какви са другите грехове на “канадската” фирма?
- Ами просто не допускат никакъв рудничен или митнически контрол при изнасянето на златно-медния концентрат в Намибия за получаването на крайния продукт. Никой не знае какво е съдържанието на основните компоненти в него. Защото, освен злато, мед и сребро, рудата съдържа още 41 допълнителни компонента, от които оловото, цинкът, сярата са в промишлени съдържания и те направо се крадат при липсата на всякакъв контрол. 

- Ако няма никакъв контрол при износа, няма ли такъв при добива, на място?
- Абсолютно никакъв контрол няма при флотацията на добиваната руда от Челопеч! Така се получават парадоксите. В концентрата /обогатената руда/ за 2011 г., според отчетите на “Дънди”, съдържанието на злато е драстично ниско – 2,96 г на тон. В същото време в геоложката руда /необогатената/, към 1 януари 2011 г., това съдържание е 4,74 г на тон. В крайна сметка „Дънди прешъс” “склони” на 3,96 г в геоложката руда, което е абсолютно невярно! 

- Защо мислите, че е абсолютно невярно?
- Защото, за щастие, през 1997 г. големият наш геолог доц. д-р Васил Атанасов занесе контролна проба от концентрата, когато съдържанието на злато в геоложката руда се изчисляваше на 2,41 г/т в ЮАР, където са най-големите златни находища. Там съдържанието на злато на концентрата “скача” на 40,7 г на тон, т.е. то се увеличава около 20 пъти! А при договарянето с “Дънди прешъс” се намалява от 3,96 г. на тон, на 2,96! 

Каква огромна фалшификация! 

Съдържанието на злато в рудата не може да намалее, нали? Ако се позовем на пробите в ЮАР, съдържанието на злато в обогатения от “Дънди” тон руда, стойността на лицензионната такса за нас би следвало да бъде 8 тона злато за България, ако се позовем на първоначалната, уникално ниска такса за страната ни от 1,5 процента в началото на добива. Уникална фалшификация! 

- Другите грехове на „Дънди”? 
- Годишната лицензионна такса разбойнически е обхванала само геоложките съдържания за злато, мед и сребро, а останалите основни компоненти, които имат средни съдържания като цинк, олово, живак, германий и сяра и пр., не са отчетени при определянето на таксата. Допълнителните елементи, които имат средни съдържания, като селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, индий, платина и паладий /най-скъпите метали / също не са отчетени при договора с тази “канадска” фирма. Само с тях, по изчислените средни съдържания, 

общата нетаксувана печалба за България съставя 1 млрд. и 582,6 млн. лв. годишно

Впрочем, общата загуба за страната ни за последните десет години е около 5 млрд. и 326 млн. Плюс това от таксата канадците своеволно си удържат глоби от 120 долара на тон изнесен концентрат поради... високото съдържание на арсен /0,32 % в челопеченската руда!?/. А арсенът се съдържа във всички златни находища по света. Това са данни на последния български управител на “Челопеч майнинг” Здравко Вълчев. 

- Къде е мястото на българските управници при продължаващата “далавера на века” в условията на рецидив?
- Първо, първоначалната лицензионна такса от 1,5 % за добиването само на злато, мед и сребро е намалена от министър Шулева на 0,75 %. А, съгласно последния договор с фирмата, при годишен добив за 10 тона при 3 г златоносна руда за сребърния фонд, следваше да отидат 700 млн. лв. за сребърния фонд, който е за увеличаване на пенсиите.

Вярно, това сега се проверява от Сметната палата, но като знам какви факири на рушветите са “Дънди”, съмнявам се, че сметката ще излезе точна. 

Другата голяма загуба за България идва от вероломното съкращаване на блоковете за изчисление на запасите с по-ниско съдържание на злато. Най-голямото намаление на “Дънди” е през 2005 г., когато според тях запасите са 31 млн. тона при 3,86 г съдържание на тон. Или 452 г сребро на тон руда, сребро, което като алхимици изчисляват 19,1 г на тон, плюс злато, мед и т.н. По техните отчети! Комисията по запасите към Министерството на околната среда и водите обаче има други сметки... 

- То станаха много цифри, разбираеми само за специалистите – нека теглим чертата по разбираем за “простия” народ начин? Какво е загубила България от всички спекулации на “Дънди” и сие, т .е управленията от Костов днес?
- От колониално заробващия договор сме загубили 8 тона злато. Колониалната кражба продължава и по остатъците, а с него щяхме да излезем на 15-20 място в света с 89, 6 тона злато, стратегически ресурс. България щеше да бъде, от 43-то място, на 15-20 място по златен резерв. Но, за да приключим – към момента

загубите от дейността на “Дънди прешъс металс” са 24 милиарда

Изключвам загубите извън официалните данни, които включват безконтролното изнасяне на концентрати, липсата на държавен контрол върху добива на “Дънди”.

Накратко – в крайна сметка никой не знае какво се добива и какво се изнася от уникалното, най-голямото златно и поликомпонентно находище в Европа! По мои и на колеги сметки България е загубила минимум 24 млрд. лв. от занижени такси, скрит добив и износ и .н. Според мен в затвора трябва да лежат, по ред на номерата: Иван Костов - подготвил порочния договор, Лидия Шулева, Трайчо Трайков - универсалният лобист на всички фирми, които имат интереси в България, и всички премиери от Костов досега, включително! Те предадоха българския пенсионер и бедните! А можеха да направят обратното! 


Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG