Шефът на комуната в Банкя: Двама известни политици имат тежък проблем с кокаина

Шефът на комуната в Банкя: Двама известни политици имат тежък проблем с кокаина
Със съдбата на наркозависимите в България се върти мръсен бизнес!, твърди шефът на комуната в Банкя Желяз Турлаков.
 
 
Шефът на наркокомуната в Банкя Желяз Турлаков е завършил философия, след това е специализирал в групова анализа в университета “Зигмунд Фройд” във Виена. Асистент по психодрама. Учил е при психиатъра, психоаналитик и психодраматист Дейвид Йерохам, който в момента е супервайзер на програмата в наркокомуната в Банкя, която Желяз ръководи. Турлаков е шеф на общността “Ново начало”, която е първата в България и съществува от 12 години. Създадена е от бивши наркозависими с цел да помага на зависими. Дълги години самият Желяз е бил наркозависим, но успява да излезе от “черната дупка” и сега е посветил живота си да помага това да се случи и с неговите събратя по съдба.Ексклузивно пред “ШОУ” той разкрива мръсните тайни на бизнеса със съдбата на наркозависимите в България!


- Желяз, ти си бил наркозависим. Каква е твоята история?
- Започнах с “трева”, с алкохол, тогава имах рок група... Беше 1989 г., точно когато станаха промените в България. Като едни млади, наивни хора, интересуващи се от рок музика, мислехме, че свободата са ... наркотиците! През 90-те години София беше залята от наркотици, достъпът беше много лесен. Човек се подлъгва... Първо кокаин няколко години, после хероин... Никой не започва “да взема” с мисълта, че ще стане наркоман! Няма такъв човек, поне аз не познавам. Ти започваш, “взимаш”, животът си върви някак си, не се замисляш, в началото е купон, не виждаш някакъв проблем, не ти вреди толкова. Но лека-полека започват да се случват някакви неща, появяват се проблемите, след това остават само те, докато се изолираш в една точка. 

И оставате само ти и веществото накрая! 

Нищо друго няма! То те променя – променя ти изборите, променя ти решенията, променя хората, с които общуваш...

- И реши да се лекуваш...
- Бил съм и в протестантска РЕТО-комуна в Испания, минал съм през всички стандартни методи в Суходол, какво ли не, как ли не... Беше един доста дълъг и труден път. Когато болката от “взимането” стане по-голяма от болката на “невзимането”, значи е дошъл моментът! Просто се насищаш в определен момент... Е, не при всеки, но съм благодарен на Бог, че при мен се случи! Когато изгубиш всичко, когато останеш сам, когато стигнеш до всички възможни задънени улици, човек трябва да направи избор - дали да продължи да живее така или не. Тогава “веществото” вече не е това, което изглежда в началото, вече нищо не ти дава... Болката от “взимането” вече става голяма! Вече няма удоволствие, губи се, ти “взимаш” вече само да притъпиш. Удоволствието е било в началото и това е най-голямата илюзия! 

Аз останах сам буквално, стигнах до арести, стигнах до затвори, стигнах до това родителите ми да не искат да ме виждат! Животът стана труден, стана невъзможен! От всяко едно лечение аз съм научил по нещо и много грешки съм правил. 

“Чист” съм от 13 години и през това време ми се случиха много неща. Имам две деца, завърших образование, създадох общност. Животът ми потече по различен начин. Правя нормалните неща, които трябва да се случват на всеки един човек. Аз съм на 38 години, при мен нещата малко закъсняха...

Преди години на една конференция в Хага, Холандия, се запознах с Ерик Клептън. Той също е бил зависим 17 години и не го крие. Създал е една клиника - “Кросроуд”, която се намира на островите Антигуа. Той разказа своята история, която по нищо не се различава от моята. Говореше за своите страхове, за своите чувства, за трудностите, през които е минал... Пожела ми успех. Попитах го дали могат да ми помогнат по някакъв начин, а Клептън ми каза: “Животът на кредит е много лесен, но така няма да добиеш собствен опит!”. /усмихва се/ 

Имам едно писмо от него, което си го пазя до ден-днешен. Думите от един такъв човек, който ти казва, че си на правилния път и ти пожелава успех, са достатъчни! 

- Какво представлява комуната, която си създал?
- Наркокомуната беше дълги години в Буново, сега е в Банкя. Това, което обединява хората там, е зависимостта от различни наркотични вещества, алкохол, имаме хора и с хазартна зависимост.

Променя се профилът на зависимите. Ако преди 10-15 години се употребяваше само хероин, отдавна не е така. Даже има спад. “Трева” винаги е имало, алкохол - също. Но в момента по-актуална е синтетичната дрога - смесени зависимости, амфетамини, метаамфетамини или “пико”, както е известно в България.

В момента в общността има 16 души. Живеят, както в едно семейство живеят братята и сестрите. В една хубава къща на 3 етажа. Има правила, които изключват сексуалните контакти. Общата философия е хората да останат “чисти”, самопознанието, взаимопомощта...

- Каква е цената, която заплаща всеки от тях, за да бъде в комуната?
- Около 500 лв. на месец излиза издръжката на един човек за месец. За да е ефективно лечението, престоят няма как да е по-малко от 6 месеца. Около 3000-4000 лв. излиза един цикъл на рехабилитация. Здравната каса въобще не се интересува от зависимите.

- Разкажи историите на някои от твоите пациенти? 
- Едно момиче на 19 г. има в комуната. До 14-15 г. била пълна отличничка, много интелигентно и способно момиче. Но й откриват левкемия! Подлагат я на химиотерапия. След целия този стрес тя започва да употребява екстази, амфетамини, хероин, кокаин, всичко! Вече 4-и месец е в програмата. Всеки ден е борба за нея! Тя казваше: 

“Аз мислех, че ще умирам!” 

Сега започва по малко по-различен начин да мисли и да говори. Завръща се към живота...

Един англичанин, който живее в България и е женен за българка, на 50 години, имаше тежка алкохолна зависимост, употребяваше и вещества. Имаше си бизнес. Но вече му беше станало невъзможно да живее и да работи. С него водихме терапия на английски. Завърши програмата, излезе и е “чист”.

Има и патологични случаи. Работих с един човек на около 40 години, с 5-6 брака зад гърба си, с 5-6 деца, употребявал всичко, каквото можеш да се сетиш, по много! Идва няколко пъти при нас, седи по малко, не издържа. Последния път като излезе, ми се обади по телефона и вика: “Аз разбрах какво трябва да правя!”. “Какво?”. “Ами, трябва да спра да пуша цигари!”...

Виждал съм майка и дъщеря зависими. Майката инжектира на дъщерята и обратно, баща и син, какво ли не!...

- Зависимите от хероин се лекуват с метадон. Ти как гледаш на това, използваш ли го в твоята комуна?
- Аз не съм привърженик на метадона, даже мисля, че той повече вреди. Заменяш една зависимост с друга! Метадонът е един по-лек и контролиран от лекарите продукт. Приема се, че щетите се намаляват. Но не е така! Метадонът исторически е синтезиран първо от нацистите. Херман Гьоринг е бил морфинист и е дал поръчение на СС химиците да създадат вещество, което да има подобен на морфина ефект, но да е по-дълготраен. Те извличат от морфиновата молекула известния сега метадон, който тогава са нарекли адолофин, в чест на Адолф Хитлер! Много по-късно англичаните откриват формулата и през 1965 година д-р Дойл започва да го прилага и в Америка. Той експериментира с метадон върху първата група американски войници, които се връщат от Виетнам и са в много тежък посттравматичен стрес. Тогава сред тях е и първата “епидемия” от употреба на хероин.

Много спорен е метадонът. В Русия и в Япония е забранен със закон. Това е едно по-скоро политическо решение, което помага на обществото, но не и на самия зависим! 

Метадонът създава тежка зависимост. Това си е синтетичен хероин

Хората, които влизат в метадонови програми, те и остават там! Не могат никога да излязат! Имаме такива хора при нас. Хората, които сме минали по този път, знаем, че когато човек започне да употребява метадон, трябва да има не едно, а 10 наум! Страничните явления и последствията могат да бъдат по-страшни дори от тези при употребата на хероин! 

- Защо тогава в България метадонът се смята за единствен изход при хероинозависимите?
- Отговорът е – за пари! Бившето ръководство на Национален център по наркомании в лицето на д-р Александър Канчелов и заместникът му Георги Василев са хора, които си създадоха частни матадонови програми! В Европа няма частни метадонови програми, но в България има! Д-р Канчелов имаше връзки с тогавашния министър на здравеопазването Гайдарски - и двамата са от Видинския край! Те си направиха едни наредбички, които си ги написаха така, че да може да се развие частният им бизнес. 

Никой не иска да чуе за това! Като всяко нещо в България основният мотив е пари! Ако толкова ги беше еня за зависимите, щяха да пуснат метадона така, както е в цяла Западна Европа – в аптеките или в болничните системи безплатно. В България за метадон се плащат 200-300-400 лв. на месец! Това излиза хиляди левове в годините, защото има хора, които плащат доживотна „рента”! Защо точно в най-бедната страна в Европа трябва да има частни метадонови програми?! - Защото тези лица така са се вкопчили в този бизнес, че няма пускане! 

Метадон се употребява само при хероинозависимите. Колко помага, е друг въпрос! Но всеки, който го прилага при друг тип зависимости, е за съд! Имаме информация и за такива случаи!

- Откъде идва метадонът за частните програми?
- Той влиза по линия на ЕС, Министерството на здравеопазването го осигурява. Ако е частна програмата, която иска сама да си определя цената, има една врътка в наредбите, че можеш сам да си го купиш. Той струва стотинки! Доколкото знам, Канчелов и сие си го доставят от Македония. Често се шегувам, че 

д-р пред имената на някои хора не е „доктор”, а „дилър”!

Прикриват се смъртни случаи при предозиране с метадон, прикриват се редица нередности, но, както се пееше в една песен от 90-те - “Куче влачи рейс, диря няма”... Никой не се интересува от наркозависимите. Употребяващите хероин в България са около 30 000. Употребяващите амфетамини са 3-4 пъти повече! В доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че около 300 000 души в България употребяват психоактивни вещества.

А истинските наркотрафиканти в България не са тези хора на улицата, които ги сочим с пръст, те по една или друга причина са жертви. Политическата класа в България са истинските наркотрафиканти! Голямата заблуда е, че в България има воля да се променят нещата. Няма са се промени нищо! Защото този бизнес пълни партийните каси от години!

- Има ли наркозависими политици, които са се обръщали за помощ към теб? 
- Има, но няма да спомена имена. В тези среди се употребява основно кокаин в определени граници. Има много такива. Знам обаче за два случая, при които нещата са отишли в малко по-крайна фаза, защото са мои пациенти. Единият е действащ политик, около 40-годишен, другият е от близкото минало. Има журналисти, артисти, певци, спортисти, хора с добър бизнес, които употребяват системно кокаин. Те не искат да се афишират и работя индивидуално с тях. 

- Тези политици сами ли дойдоха при теб?
- Преди това дойдоха техни приятели да разговаряме. След това имахме една серия от срещи със самите тях. Бях достатъчно убедителен да ги уверя, че анонимността им ще бъде запазена. 

Ако някой реши да пусне по един тест на политиците, ще се разбере кой какво прави... 

- Ако утре бъде направен тест на депутатите, какво точно има шанс да излезе наяве? 
- Хората, които употребяват наркотици, си употребяват. Тестът на урина може да покаже една седмица назад дали са приемани наркотици. Кръвен тест може да покаже и 6 месеца назад какво е правил човекът. Но кой ще го направи този тест?! Политиците се страхуват от своите “малки мръсни тайни” и няма да позволят това да се случи!

- Казваш, че и в други гилдии имаш пациенти?
- В чалга средите се шмърка много кокаин! Там има много повече шмъркачи, отколкото в другите среди. Едно изявено име, певица, вече е на такъв етап, че не може да пее, ако не “вземе”! Тя уж искаше, но се оказа, че не е готова още да започне терапия. Но убеден съм, че ще ме потърси след известно време! 

Една телевизионна водеща имаше проблем с кокаина и е идвала при мен.

Известен музикант беше в комуната, когато беше в Буново. Чочо Попйорданов искаше да му помагам за алкохола, много сме говорили. Моите родители са актьори и доста хора от тази гилдия са се обръщали към мен.

- Ти провеждаш терапия и при хазартна зависимост...
- Имам пациентка, журналистка, която беше с хазартна зависимост и беше проиграла два апартамента! 

Преди месец имахме млад мъж в комуната, който беше стигнал дотам от хазартната си зависимост, че имаше около 20 кредита! Така беше се забатачил, че идваха при нас да го търсят! Беше изпаднал в много тежка депресия. Излезе, продължаваме да работим с него. Баща му покри кредитите му. Но има и други случаи, в които хората задлъжняват до такава степен, че стигат до опити за самоубийство. При хазартната зависимост суицидността е често срещана.


Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG