Пеевски отговори на въпроса „КОЙ?” в сензационно интервю

Пеевски отговори на въпроса „КОЙ?” в сензационно интервю

Депутатът Делян Пеевски даде едно от редките си интервюта. В него той говори по всички наболели въпроси около него – от добре познатият „КОЙ?”, през „Булгартабак”, Цветан Василев и това, което народът нарича политическо задкулисие.„Кой ме предложи за председател на ДАНС? Моята кандидатура бе подкрепена от министър председателят, от лидерите на двете партии, които стояха зад правителството. И това се видя при гласуването в парламента”, каза Пеевски пред „24 часа”.

Попитан „Значи на въпроса „КОЙ?” отговаряте – лидерите на двете партии мандатоносителят БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан, и Пламен Орешарски, така ли е?”, депутатът от ДПС отговори: „Да”.

Пеевски коментира и питане, свързано с политическото задкулисие през последните 25 години: „Преди 25 години казвате... А сеща ли се някой, че аз съм бил 8-годишно дете? Бил съм непълнолетен в периода 1997 – 1999 г., когато се извърши мащабната приватизация. Именно тогава се образуваха и икономическите кръгове, които днес наричаме „задкулисие” – разбира се, заради справедливото усещане на българските граждани, че приватизацията не бе съвсем почтена. Къде са тези играчи сега? С тях никой не се занимава. Истинското задкулисие се скри на топло зад корпулентната ми фигура. Не разбирам защо аз трябва да бъда сатанизиран? Заради възрастта си нямам участие в този 25-годишен период. Да, България има системни проблеми, за които трябва да се говори в конкретиката и пълнотата им. Персонализирането е обидно и несъстоятелно.”

По темата Цветан Василев и „Корпоративна търговска банка” Пеевски отстоява вече заявените от него позиции. Той категорично отрича да е взимал кредити от КТБ чрез подставени фирми и лица. Също така той е категоричен, че няма никакви банкерски амбиции, още по-малко – апетити към КТБ.

Попитан дали „Булгартабак” е негова собственост, той отговаря: „Не е мой. Тази публична компания си има собственици.” 
По повод личните си отношения с Цветан Василев, а и с Николай Бареков, Делян Пеевски коментира: ”С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците „Телеграф” и „Монитор” с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК „Родина”, където имахме идея да построим бизнес – центрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижими имоти. Моята майка го консултираше при покупката на ТВ7. Николай Бареков познавам от много години. Но в момента не поддържам никакви контакти.

Според Пеевски следващото правителство трябва да покани международни експерти за КТБ, за да се установи истината за състоянието й и да помогне на хората и бизнеса да си запазят парите.

На въпрос - дали е създал истерията с КТБ, Пеевски отговаря: "Не. Единственото нещо, което направих, е, когато бях повикан на разпит в следствието за сигналите на "Протестна мрежа" и историята с моето проследяване, попитах публично, пред медиите къде е Цветан Василев, за да даде отговор как са отпуснати над 1 млрд. лева на свързани с него фирми, защото тези пари са на вложители на КТБ".

"Това, че ДПС и ГЕРБ си говорят по важни за България теми, не значи коалиция, но че трябва всички политици да общуват, за да вървим напред е факт. Охлаждане с БСП? Мисля, че те имат вътрешнопартиен проблем и колкото по-бързо го решат, толкова по-добре и за държавата", отговаря на Пеевски на въпрос - вярно ли е, че има сближаване между ДПС и ГЕРБ и охлаждане с БСП?

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG