ТЪРСИ

Венелина Гочева стана собственик на „Труд” и „24 часа”

Венелина Гочева стана собственик на „Труд” и „24 часа”

Започналата преди три години сага около собствеността на вестниците "24 часа" и "Труд" е пред разрешаване. Това се случва не след изясняване на взаимоотношенията между бизнеспартньорите, а след като прокуратурата реши да вдигне запора на дяла на съдружниците.От справка в Търговския регистър става ясно, че днес е внесено вписване, че Софийският градски съд вдига запора на дяловете на Любомир Павлов по предложение на прокуратурата, а няколко часа по-късно е било вписано, че фирмата на бившия главен редактор на "24 часа" Венелина Гочева "Про нюз България" АД е придобила дяловете на Любомир Павлов, Огнян Донев и фирмата "БГ Принтмедия", които доскоро бяха мажоритарни собственици в "Медийна група България - Холдинг" (MГБХ) ООД, която издаваше в. "24 часа" и в. "Труд".

От договора за продажба с дата 25 април 2013 година става ясно, че вдигането на запора е било единственото условие за финализирането на сделката, съобщава „Дневник”.

Запорът беше наложен през 2012 година от Софийската градска прокуратура заради разследване за пране на пари срещу двамата бизнесмени. Двамата бяха привлечени като обвиняеми от (тогава командированият в Националната следствена служба), а сега шеф на Столичното следствие следовател Петьо Петров. По искане на държавното обвинение дяловете на двамата в "Медийна група България холдинг" бяха запорирани.

Разследването срещу тях продължи половин година, когато прокуратурата реши да го прекрати и да вдигне по този начин запора върху дяловете. Този ход съвпадна във времето и с постъпките на Венелина Гочева по придобиването на контрол върху изданията.

Срещу прокурорското постановление за прекратяване на разследването подадоха жалби всички страни в скандала – Христо Грозев (който за кратко управляваше групата заедно с Донев и Павлов, но после тримата развалиха отношенията си), защото според него досъдебното производство е трябвало да продължи; а Огнян Донев и Любомир Павлов – за да може прокурорският акт да стане окончателен.

На първа инстанция съдът потвърди прекратяването, но Софийският апелативен съд прие, че разследването срещу Любомир Павлов трябва да продължи, и върна запора върху дяловете му.
От определението на Софийския градски съд от дата 17 юли тази година (в прикачения файл), което е влязло в сила днес, стана ясно, че апелативният съд е дал "задължителни указания прокурорът да извърши доказателствен анализ, за да обоснове фактите, касаещи обвинението срещу Павлов". Това не се е случило, а съдът намира, че към настоящият момент няма нужда от обезпечителна мярка. Още повече СГС записва, че "с оглед събраните доказателства съществува изключително ниска степен на вероятност да се реализира наказателна отговорност" на Павлов по предявеното му обвинение. 

За излизането на Огнян Донев и Любомир Павлов от медийния бранш се говореше с месеци преди да станат известни намеренията на Гочева. В съвета на директорите на "Про нюз" освен Гочева са и представители на две адвокатски кантори – Ангел Ризов (от "Камбуров и партньори") и Мариус Величков (от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков").

През април тази година стана известно, че Петьо Блъсков е подписал предварително споразумение с Венелина Гочева за покупката на "Труд" и седмичника "Жълт Труд". По-късно Блъсков потвърди сделката, но отказа детайли за финансиране, промени и т.н. Тези детайли все не са изяснени, а Гочева не беше открита за коментар във връзка с последното развитие около придобиването на "24 часа" и "Труд".

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG