Чака ни сух и топъл септември

Чака ни сух и топъл септември

Крайно време е атмосферата над Балканите да се стабилизира, още повече че през август и септември тя е с най-малка динамика по нашите географски ширини. Това казва пред "24 часа" климатологът Георги Рачев.Август ще е по-топъл и по-сух от юни и юли. През август Източна България ще се радва на много повече слънце и на сухо време. Днес може да прекапе по морето, но след това ни чакат две седмици слънчево, сухо и топло време. Над Западна България валежите ще спрат и времето ще се стабилизира, прогнозира той. 

Между 5 и 7 август от време на време ще има повече облаци, някъде ще превали, но крайни изстъпления на времето не ни очакват. Септември също се очертава да бъде топъл и сух, още повече че през последните няколко години септември по редица показатели се причисляваше повече към летните, отколкото към есенните месеци, допълва той.

Климатологът определя градушката от 8 юли като изключително явление. "Професионално се занимавам с метеорология и климатология от 30 години, такава брутална градушка не съм виждал. Процесът се разви за минути. Върхът в развитието на купесто-дъждовния облак се осъществи точно над София. Проявата на тази градушка беше в резултат на много богат на влага, топъл въздух, крайна неустойчивост на атмосферата в съчетание с ниско атмосферно налягане. Това даде възможност да се образува т.нар. суперклетка с едно голямо ледено ядро. Над София имаше стотина кубични километра микс от лед, ледени зърна и преохладени водни капки. Скоростта на ледените зърна, които на места бяха слепени и имаха неправилна назъбена форма, беше 80-100 км в час", казва той. 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG