Издъхналият днес - зет на Христо Проданов, съпругата му също загинала!

Издъхналият днес - зет на Христо Проданов, съпругата му също загинала!

Шок и покруса заля планинарските форуми, след като се потвърдиха подозренията, че инициалите И.М. на загиналия край Враца алпинист са на един от доайените на този спорт у нас - Иван Масларов. Дългогодишният стопанин на хижа "Мальовица" е познат и на катерачите, които мерят майсторство по алпиниадите, и на редовите почитатели на планината, които са сядали на разговорка с легендарния алпинист на път за Мальовица.Иван Масларов - Байно в продължение на дълги години е председател на федерацията на алпийските клубове. Той е съпруг на племенницата на Христо Проданов - поетесата Мариана Масларова, която през 2004 година тръгна по пътя на именития си родственик и загина като него в подножието на Еверест, разказва Novinite.bg. През януари 1983 г. Байно е един от тримата български алпинисти, осъществили първото българско зимно изкачване на северната стена на Матерхорн.

Нелепият инцидент вчера привечер е станал на лек, но необезопасен маршрут в района на Малката Вратца. Вероятно мокрите скали са били причина за фаталното подхлъзване. 56-годишният Масларов е полетял от около 20 м и при падането е получил множество наранявания, предимно в областта на главата.

Транспортиран е във врачанската болница, но след около 30 минути е издъхнал. На мястото е имало десетки катерачи, останали да пробват уменията си по отвесните канари след световния алпийски събор, приключил ден по-рано.

"Това е голяма загуба за българския алпинизъм", каза шефът на планинската спасителна служба във Враца Ангел Игнатов. Според него Масларов не е направил осигуровка, защото е маршрутът, който избрал, не изглеждал труден. Трасето било като пътека в скалите, защитена с парапет.



Иван Масларов - Байно е сред покорителите на най-високите върхове в света. От години членува в клуб "Планинец", наричан люлката на българския алпинизъм. Той е катерил с емблематични имена като Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков. 

Заедно с Николай Петков е автор на книга за Врачанските скали, където намери смъртта си.

На 19 май миналата година алпинистът е имал сериозно премеждие при тежък инцидент на Куклата в долината на Мальовица. Там той паднал от тавана вдясно от тур "Баста бе" и се потрошил. След поредица операции в "Пирогов" и дълго възстановяване отново поел по отвеса.

Иван Масларов е един от тези, които непрекъснато добавят нови трасета на картата на планинарските предизвикателства. За един такъв опит наскоро в Меката на българския алпинизъм - Двуглав, разказва алпинистът Михаил Кръстев - Дон Микеле:

Байно забелязва една игла, която се намира на юг-югозапад от Иглата на монаха и само няколко дни след това, на 5 октомври 2012 г. прави първото и изкачване по най-лекия път, според неговите думи, само с едно въже 3+ категория. И решава да кръсти иглата с името "БКП" - "Байно Която Покори".

На 18 октомври 2012 г. Иван и Мишо Кръстев отново са под иглата БКП, този път да прокарат маршрут по Югозападната стена. Скоро след това подходът е маркиран с камъни и оранжева боя, за което изцяло трябва да благодарим на Байно, отбелязва Кръстев.

Линията вече има повторение и потвърждение от други майстори на скалното катерене.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG