Съдят Иван Хамбарджийски – Бриндо за грабеж на бивш миньор инвалид

Съдят Иван Хамбарджийски – Бриндо за грабеж на бивш миньор инвалид

Благоевградският бизнесмен Иван Хамбарджийски-Бриндо ще бъде съден за грабеж, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Обвинението му е повдигнато след жалба на бивш миньор инвалид, който ходи с протези след злополука в рудник "Ораново".

 

40-годишният Юлиан Борисов твърди, че Бриндо му е задигнал златния синджир от 99 грама, който струвал 6000 лв. Това станало през октомври 2012 г., когато Бриндо пристигнал в Симитли, за да си потърси 300 лв. от Юлиан, които му дал назаем преди няколко седмици. Двамата били познати покрай кукерските тържества, в които участвали. Разговорът станал пред къщата на Юлиан, а Бриндо бил в зелен автомобил "Форд". Той казал, че трябва да му върне не 300, а 600 лв., защото си е сложил лихва. Длъжникът не се съгласил и в завързалия се спор Бриндо дръпнал златния ланец от шията му с обяснението, че го прибира като залог, докато не върне парите, Юлиан се пресегнал да си го вземе, но Бриндо извадил пистолет и му казал да внимава какво прави, че има деца, и си тръгнал.

В началото на 2013 г. дългът бил изчистен, но ланецът не бил върнат, което мотивирало бившия миньор да подаде жалба в полицията срещу "Бриндо от Струмско".

 

В хода на извършената проверка е извикан за обяснение Иван Хамбарджийски, който отрекъл твърденията на своя познат Юлиан. Неговата версия е, че той действително му дал 600 лв. назаем, за да може да си откупи златния ланец от заложната къща, където го бил оставил. Твърденията за грабежа били пълна измишльотина на Юлиан за пред майка му, тъй като играел комар и не искал тя да разбере. Разследващите разпитали майката на жалващия се човек, която казала, че била свидетел на случката. Когато Бриндо дошъл в Симитли, тя била в двора на къщата с едно момче, което им цепило дърва за огрев, и подучула разменените реплики. В крайна сметка полицейското разследване приключило с обвинителен акт за грабеж срещу 36-годишния бизнесмен.

 

Иван Хамбарджийски е неосъждан, с висше образование, семеен, с 2 деца и управител на фирма. Дали е виновен, или не, ще преценява съдът въз основа на доказателствата, които ще се събират при съдебното разследване.

 

Потърпевшият Юлиан Борисов, който като млад миньор губи двата си крака, след като е затрупан в забоите от въглища, не е "света вода ненапита". Преди 3 години се замесва в пиянско сбиване и чупи ръката си, както и ребра на опонента си.

Срещу Бриндо има висящо разследване за изнудване и опит за измама на благоевградския бизнесмен Александър Божков-Биби. На 13-и февруари в центъра на Благоевград бе проведена полицейска операция, при която Иван Хамбарджийски-Бриндо и Георги Петков-Лари бяха арестувани с белязани 2000 лв. Двамата падат в полицейски капан след жалба на Александър Божков-Биби, в която той твърди, че бил рекетиран от Лари за 20 000 лв. по висящо дело за лихварство с цел да не свидетелстват други хора в негова вреда. Намесени били имена на висши полицаи от ГДБОП и прокуратурата.

 

Акцията бе контролирана от началника на сектор "Противодействие на тежката престъпност" в ОД на МВР - Благоевград Мирослав Данаилов. Пет дни по-късно, на 18-и февруари, е арестуван и петричкият бизнесмен Росен Едипов, който също е привлечен като обвиняем за изнудването.

 

В хода на разследването срещу тримата бяха привиквани на разпит пред дежурен съдия и други знакови лица, сред които популярни и "добре облечени" бизнесмени от региона, като братята Йордан и Росен Йорданови, по прякор Жъчките, Венцислав Шалявски, директорът на ИАРА - Благоевград Емил Филипов, дупнишки полицай.

 

Свидетелски показания дава и банскалията Йордан Еринин-Гипса, чийто брат Иван бе арестуван в Италия при операция "Кокаинови крале". Йордан Еринин бил изнудван във връзка с убийството на кума на брат му Васил Донев-Доневио. Един от рекетьорите се представил като сътрудник на тайните служби, който "събирал" информация за разкриване на килърите.

 

Междувременно Окръжен съд освободи тримата обвиняеми под парични гаранции. Иван Хамбарджийски и Росен Едипов платиха по 10 000 лв., но Георги Петков не можа да намери пари, заради което му промениха мярката в "домашен арест", а след време бе изменена в по-поносима - парична гаранция. След това следственото дело срещу тримата бе изпратено в Спецпрокуратурата, тъй като делата за такива престъпления са от компетенцията на Специализирания наказателен съд.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG