Читалищни дейци и общинското ръководство обсъдиха Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020

Читалищни дейци и общинското ръководство обсъдиха Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020

Регионален експертно-консултантски и информационен център ”Читалища” - Благоевград, съвместно с Община Благоевград и Народно читалище ”Никола Вапцаров 1866” организираха регионална среща на тема:  ”Читалищата - място за партньорство и равни възможности за учене през целия живот“. Регионалната среща се проведе в зала „22 септември“ в Благоевград.

На срещата присъстваха д-р Силва Хачерян, държавен експерт в дирекция „Нематериално културно наследство“ при Министерство на културата, Валери Смиленов, заместник-кмет по хуманитарните дейности, Христина Шопова, директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Благоевград, Васил Новоселски, председател на Народно читалище ”Никола Вапцаров 1866”, представители на областната  администрация, Регионална библиотека ”Димитър Талев” и неправителствени организации, които работят в областта на образованието и културата.

Г-жа Христина Шопова приветства участниците в регионалната среща и благодари на Министерство на културата и на Регионален експертно-консултантски и информационен център ”Читалища” за възможността да се обединят усилията около една идея. А именно да се систематизират  усилията на всички институции с цел оптимизиране на националната стратегия за учене през целия живот.

Д-р Силва Хачерян запозна аудиторията с Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020, включваща добри практики от дейността на читалищата за учене в неформална среда. Задачата на Националната стратегия за учене през целия живот е да привлече колкото се може повече хора, и то от различни възраст, да увеличат своите знания, умения и компетентности. Именно тук ключова роля изиграват читалищата и техните многообразни форми на обучение.

Стратегията определя четири основни приоритета, насочени към прилагането на образователен подход: повишаване качеството на образование и обучение; осигуряване на образователна среда за равноправен достъп до учене през целия живот и стимулиране на образованието и обучението, съобразено с потребностите на икономиката.

Срещата продължава с изказвания на представители на читалища от Благоевград и региона.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG