Нова бежанска вълна идва към България

Нова бежанска вълна идва към България

Очаква се нова вълна от бежанци. За това алармира шефът на БЧК Христо Григоров в Кърджали. По думите му е притеснителен фактът, че за последните два месеца в Турция са влезли между 160 000 и 200 000 души, голяма част от които ще минат през България на път за Европа, пише в. "Стандарт".Това налага много сериозна подготовка за БЧК, част от която е попълването на запасите с храни, медикаменти, дрехи и одеяла. "Колко голяма ще бъде бежанската вълна, не може да се каже. Но сме много притеснени и много сериозно се готвим", каза Григоров.

Междувременно в цялата страна започна хайка за бежанци. Полицаи тарашат мотели и вили, където евентуално са отседнали нелегални чужденци у нас. Само до обяд вчера те спипаха 118 бежанци, влезли незаконно у нас. 107 от тях са открити само в София. Акцията започна по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър Йордан Бакалов. Полицаите са проверили хостели и домове за настаняване на територията на цялата страна - общо 1554 обекта и 4141 лица, сочи временната справка от МВР. По време на тарашите и проверките ченгетата са сгащили и десет души, обявени за общодържавно издирване.

"Оттук нататък подобни акции ще стават все по-интензивни", обеща главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. От вътрешното министерство обявиха, че от началото на годината до момента униформените са прибрали 472 каналджии - българи и турци. За първите 9 месеца на тази година са арестувани общо 3855 нелегални имигранти, а 4431 са закопчани от турските власти по наш сигнал. 15 126 не са били допуснати да преминат браздата.

Междувременно пък стана ясно, че 90 емигранти са поискали съд за Държавната агенция за бежанците заради затлачена регистрация на подадените от тях молби за закрила, съобщиха от Административния съд в Хасково. 61 от делата са прекратени, защото преди подаването им ДАБ е регистрирала молбите. Преобладаващият брой жалби през 2013 г. са от граждани на Мали, Камерун и Еритрея, а през 2014 г. - от алжирци, мароканци и сирийци.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG