Заловиха "химика" на Галеви

Заловиха

Химик на Братя Галеви, спец по производството на каптагон, бе заловен в Ливан. "Готвачът" Б. Карбозов бе наречен от местния вестник "Дейли стар" "един от най-опасните производители на синтетична дрога" в света.

Съобщението за ареста дойде от Централната служба за борба с наркотиците в Ливан, която е ударила организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на дрога за страните от Персийския залив. По информация на "България Днес" каптагонът е щял да бъде транспортиран за Обединените арабски емирства и Саудитска арабия.

Самият Карбозов влязъл в Ливан в началото на месеца, но службите веднага започнали да следят 47-годишния българин. При координирана операция на ливански и саудитски агенти освен българина са спипани и помагачите му - 52-годишен палестинец и 40-годишен сириец. Единият е арестуван в Бейрут, а другият в контролираната до голяма степен от "Хизбула" долина Бекаа.

При операцията е открито и голямо количество каптагон, което даде повод на ливанския финансов министър Али Хасан Халил да заяви:

"Ние няма да приемем Ливан да стане център за износ на наркотици, което би било позорен удар върху социалната и икономическата стабилност на ливанския народ".

След удара в интернет се появиха коментари, че "преди варяхме каптагона тук и после го продавахме на братски арабски народи, но явно вече се глобализирахме".

Архиви на Държавна сигурност доказаха, че каптагонът, който е вид амфетамин, се е изнасял за Близкия изток още по времето на комунизма. Преди 10 ноември за вноса от производителя в Германия и за реекспорта се грижи фирма, ръководена от бащата на Фатик Исмет Тюркмен Шабан. Той произхожда от кюрдско-сирийски клан и през 80-те години емигрира в България. Тюркмен Шабан действа с най-висши протекции от комунистическия режим и Държавна сигурност и се превръща в един от най-доверените хора на ДС по линия на контрабандните канали. През 1988 г. той е награден с орден „Кирил и Методий" - първа степен. Умира през 1998 г. и е наследен от сина си Исмет Шабан - Малкия Фатик, сочен за една от основните фигури в трафика на амфетамини и автомобили след промените. Фатик, известен още като Филип Найденов, след като се прекръщава в почит към бащата на близкия му приятел Илия Павлов („Мултигруп"), е застрелян през 2003 в София. Години наред след това е обществена тайна, че Братя Галеви са набъркани в трафика на амфетамин и каптагон. С тях е свързвано и името на Карбозов.

Далавера за милиони

За ченгетата не е тайна, че Братя Галеви са организирали трафик на синтетична дрога към Близкия изток. Според неофициална информация изчезналите безследно дупнишки мафиоти се грижели за пласирането на готовата продукция към арабските страни. Според запознати каналът им действал безотказно дълги години с помощта на политици от различни партии. Координацията с тях ставала на лични срещи, провеждани от Пламен Галев и Ангел Христов. На тях се уговаряли и отчисления за десетки милиони, които подземните босове плащали за закрилата. Ченгета коментират, че именно опънатият политически чадър е причина разследването по тази линия да бъде потулено. Благодарение на оказваната им помощ "от горе", след като бяха осъдени, те успяха да духнат от България, избягвайки влизането в затвора. Интересен факт е, че седмица след като те изчезнаха, Кюстендилската окръжна прокуратура не бе поискала от МВР да обяви за издирване Галеви.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG