Недим Генджев: Не осмивайте Пророка, защото ще стане още по-страшно!

Недим Генджев: Не осмивайте Пророка, защото ще стане още по-страшно!
Недим Генджев е роден през 1945 г. в село Глоджево, Разградско. През 1974 г. завършва висше юридическо образование. Впоследствие работи в МВР. Защитава докторат на тема "Социалната справедливост в исляма и социализма". Професор. През 1986 г. е избран за главен мюфтия, като остава на поста до 1992 г. От 1990 - 1994 г. е председател на Висшия духовен мюсюлмански съвет. Потърсихме и неговото мнение по повод кървавия атентат в Париж и отзвука му сред българските мюсюлмани.
- Д-р Генджев, какъв е вашият коментар относно кървавия терористичен атентат в Париж?
- Много добре знаете, че първият превод на Свещения Коран на български го направих аз. Първото издание е мое, след това се появиха и други издания. Никъде в Корана не пише, че трябва да се убиват хора, защото убийство на човек е грях. Може да се казва: „Да се убият неверниците!“ - но тълкованието е, не да убиеш неверника физически, а да го убедиш в правата вяра.

И после какви ислямисти са двамата братя?! Саид Куаши и Шериф Куаши са трето или четвърто поколение французи, те са граждани на Франция, на една велика държава.

Има и нещо друго. Нека сатириците, като правят карикатури на хора с чалми и пишат, че това е Мохамед, да подчертават, че това не е пророка Мохамед. Защото наистина е много голяма обида за един мюсюлманин да вижда как се подиграват на Пророка на Всевишния бог. Още веднъж искам да кажа – не осмивайте Пророка! Защото Пророкът за нас е свещен! Така, както ние не осмиваме Христос, Буда, Моисей…, така не се подигравайте с нашия Пророк, защото ще стане още по-страшно! 

Това е Пророкът, бе! 

На човек му се плаче от подобни безчинства! И аз съм обиден, че обиждат моя Пророк! Имайте предвид, че в света има един милиард и кусур мюсюлмани. Във всяка държава има мюсюлмани, в Китай техният брой е близо 40 милиона. Да не говорим за Русия, за Америка. Ами на Барак Обама бащата какъв е? Мюсюлманин е и се казва Барак Хюсеин Обама. Има милиони мюсюлмани, които се наричат Мохамед. Разбира се, сред тях има такива, които ядат свинско, не се кланят … Те може да се осмиват, но не и Пророка. Може ли да осмиват Йехова или да правят карикатури на Исус Христос, на Буда?! На Мохамед карикатури решили да правят!... Докато публикуват карикатури, осмиващи пророка Мохамед, ще има кървави бани, мнозина ще намерят смъртта си. Нека светът знае това!

В България мюсюлмани, християни, арменци, евреи живеем заедно повече от 600 години. Трудно ли е това?

- Коментатор на “Ню Йорк Тайм“ написа, че повечето хора по света „не подкрепят оскърбителния хумор, в който се е специализирало френското издание“. Той изтъква, че ако журналистите от Charlie Hebdo се бяха опитали да публикуват нещо подобно в САЩ, то тяхното списание „не би издържало и 30 секунди”, а редакторите му щяха да бъдат обвинени в ксенофобия...
- Поздравявам тази позиция! Поздравявам и всички широкомислещи американци. Америка е на 200 години. Там те са се превърнали в една националност и една сплав. Но нека българският народ да разбере, че 600 години живеем заедно българи, турци, цигани, християни, мюсюлмани и между нас проблеми не е имало. Не трябва да позволяваме на ксенофобски прояви да развалят отношенията между нас.

- След кървавата баня в Париж може ли да се каже, че и България е застрашена от терористичен акт?
- Аз предупреждавам! Подготвям предупредително писмо до министър-председателя Бойко Борисов. 

Проблемът при нас може да изникне от бежанците

Ако ще приемаме 7000 бежанци в България, то нека от ЕС ни дадат 7 милиарда за това. В ДАНС трябва да привлекат турци, цигани, араби. Те трябва да станат техни служители.

Що се отнася до бежанците, минете по улица „Цар Симеон“ в центъра на София и ще видите за какво става въпрос. Ще ги видите едни брадати, космати… 90 процента от тях дори не са сирийци. Има йеменци, има черни, има от Конго, от Нигерия. Ердоган пропуска бежанците в Турция филтрирано. Там техният брой надхвърля два милиона. Пускат се само паралиите и работливите. Бедните и крадливите, тези без документи, идват в България. И защо бягат от Сирия, аз не мога да разбера, след като Сирия беше перфектна държава?! Какво й беше на Сирия, че ще бягат от нея? Аз съм сирийски възпитаник, професор доктор по религиозна психология съм, защитил съм доктората си в Дамаския университет. В Сирия е петата по големина в света джамия. Когато там настъпваше молитвено време и повикът за молитва се възнесе нагоре, всички тръгваха към джамията, никой не си заключваше магазина, всички сгради оставяха отворени и никой не посяга на чуждото. А сега на какво превърнаха Сирия? Разбиха държавата и тя стана сборище на най-върлите джихадисти. „Ислямска държава” обособи една територия и направи лагери за обучение на джихадистите – отиват американци, англичани, французи. Обучават ги и после си заминават. 

Да наемат един вагон, който събира 30 000 пътници, и на него да натоварят всичките бежанци и да ги изпратят на Барак Обама! За световният проблем с бежанците е виновна американската политика.


Блиц на Мария ДРУМЕВА
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG