Тайният бизнес на звездите: Мария Игнатова върти фирма за дърводобив и таксита, Стефан Данаилов озеленява паркове, Юксел Кадриев и Годжи държат клуб по бойни изкуства

Тайният бизнес на звездите: Мария Игнатова върти фирма за дърводобив и таксита, Стефан Данаилов озеленява паркове, Юксел Кадриев и Годжи държат клуб по бойни изкуства

 

Мнозина се опитват да инвестират по някакъв начин хонорарите си, тъй като невинаги ще са на върха на кариерата си. А дори и театрите да са пълни, а сериалите – рейтингови, актьорите в тях съвсем не взимат баснословни хонорари, които да им позволят да забравят проблемите с редовното плащане на парното и тока, пише „Пик”.

 

10-12-01 _0154

 

Затова мнозина от звездите, които привличат милиони пред екраните и в залата, са се престрашили през годините да започнат собствен бизнес, с който да преборят немотията. Някои опити са твърде неуспешни, но има и късметлии, които в момента управляват стабилни фирми с най-различни предмети на дейност.

 

Почти 99 на сто от “бизнесмените” в българския театър и кино твърдят, че сега играят единствено за удоволствие, а сметките и различни разходи плащат със заработеното от дейности, нямащи нищо общо с творческите им изяви.

 

10-12-01 godji-7

 

Димитър Рачков и Мария Игнатова сигурно са най-известната артистична двойка в България и съвсем естествено се опитват да осребрят своята слава, докато са на върха. Успоредно с купищата актьорски ангажименти, тв реклами и пр. Митко и Мария въртят и фирми. Носителят на “Аскеер” за изгряваща звезда през 2000 г. управлява фирмата “Димитър Рачков” ЕООД, която се занимава с организиране, подготовка и реализация на всевъзможни културно-увеселителни мероприятия. “Не е много оригинално името на фирмата, но не исках да ползвам нещо прекалено сложно”, коментира виртуозният комик.

 

Неговата чаровна половинка Мария Игнатова има две фирми – “Строубери продъкшън” и “Джетсеттер”. Първата извършва продуцентски и импресарски услуги, докато втората обхваща доста богата палитра от дейности – от таксиметрови услуги до дървообработване.

 

“Едва ли Мария Игнатова се занимава с дървообработване. Вероятно нейни адвокати са я посъветвали да включи голям брой дейности за всеки случай. Така си отваря вратички някой ден да опита нещо различно от артистичната си активност”, обясняват юристи.

 

Мария и нейният любим тепърва ще се развиват в бизнеса, но ако имат нужда от съвет, могат да попитат доказалия се на това поприще отдавна Тончо Токмакчиев. Един от символите на хумористичните предавания “Ку-ку” и “Каналето” е истински майстор във въртенето на успешни бизнес начинания. Той е съсобственик в 5 фирми и участва в управлението на още две.

 

10-12-01 ю к

 

“На сцената се чувствам по-добре, отколкото в бизнеса. По времето на социализма се изгради стереотип, според който двете неща не могат да съжителстват. Големи творци като Салвадор Дали, Рубенс и Рембранд са били и отлични търговци. Великият актьор Пол Нюман е много успешен бизнесмен, както и много холивудски величия. Моята скромна личност също се опитва да се справя добре и на двете поприща”, споделя Токмакчиев. Най-големият помощник на актьора в неговите начинания е брат му Ангел. Двамата са съдружници във фирмата “Рекламна мрежа 5”, която отдаваше под наем билбордове както в София, така и в градове от цялата страна.

 

Сегашният водещ на „Шоуто на Канала” върти изключително успешен бизнес и с производството на етерични масла. С двете фирми “Роза Етерна” и “Агролиния” Токмакчиев и съдружниците му произвеждат и изнасят розово масло в индустриални количества. С пари от еврофондове правят и модерна розоварна, която е сочена като пример за добре извършен европроект от земеделското министерство. С обработката на градините и наемането на работна ръка се занимава братът на актьора Ангел Токмакчиев, докато популярният водещ е зает с въртенето и на шоубизнес чрез своята фирма “Джиджи-биджи”, която впоследствие е преименувана на по-авторитетното “Арт код ентъртеймънт”.

 

Друг известен актьор – Михаил Билалов, има фирма за ландшафтно озеленяване в Париж, където живееше постоянно и откъдето прихождаше за успешните си роли в най-новите български тв сериали.

 

С отрасъл на земеделието се занимава и легендата в българското кино и театър Стефан Данаилов. Ламбо и колегата му Стефан Бобадов управляват фирма “Стема-София”, ангажирана с инженерингова дейност по озеленяване и декоративно оформление на паркове.

 

Друга представителка на златното българско поколение артисти – Анета Сотирова, също не се оплаква от липса на бизнес ангажименти. Носителката на “Аскеер” дълги години въртеше луксозен ресторант в центъра на София. Майката на поп певицата Белослава участва като акционер в 3 фирми с разнообразна дейност.

 

Бизнес нюх, и то в странство, прояви актьорът Георги Стайков, чийто най-известен филм и до днес си остава “Вчера”. Преди 20 години той замина за Англия, а после се установи в Швеция. В началото е карал такси, продавал е в магазин за плодове и зеленчуци, бил е сервитьор и мениджър на ресторант. Не след дълго завъртял и собствен бизнес с внос на българско вино.

 

Звездата на “Ку-ку бенд” Георги Милчев-Годжи и водещият на новините в Би Ти Ви Юксел Кадриев имат общ бизнес. Освен че работят в една и съща медия, двамата били и съдружници от няколко години. Екранните звезди са съсобственици на клуб за бойни изкуства, като от 2004 г. са в управителния съвет. Залата за тренировки, която държат двамата, се намира на стадион “Георги Аспарухов” в столицата.

 

Главният треньор по карате в клуба – Иван Терзийски, разказва, че още при основаването на клуба Юксел и Годжи започнали да тренират бойното изкуство. Преди няколко години обаче водещият на новините Кадриев закъсва с гърба и дори влиза в болница за операция. Годжи също започва да ходи все по-рядко заради постоянните си ангажименти към Слави Трифонов.

 

Не всички опити на нашите артисти за собствен бизнес излизат съвсем успешни. Преди време любимецът на тийнейджърките Деян Донков за кратко се опита да моделира и шие дрехи, но изостави начинанието, тъй като в този момент пазарът е доста свит.

 

Успешна своя модна марка обаче има Ирина Флорин, за което спечели “Златна игла”. Дори Парис Хилтън харесала нейна рокля, докато гостуваше във “ВИП Брадър”. С мода се занимава и манекенката Диляна Попова – тя има своя колекция дамски и бебешки дрехи, които продава доста добре.

 

Странични доходи си докарва и водещата и пиарка Ива Екимова. Тя се изявява като преподавател и чете лекции на студентите от специалност “Фотография” в Нов български университет. Освен че доскорошната участничка във “ВИП Брадър” бе част от екипа на шоуто “Жените говорят” по ТВ7, тя има и собствена агенция за комуникации.

 

Многодетният Къци Вапцаров и съпругата му Меги имат детска градина за артистични деца, кръстена на предаването му “По-по-най”. Частното учебно заведение се намира в Драгалевци. Отделно той притежава и продуцентска къща.

 

Най-популярният “вторичен” бизнес на известните е ресторантьорството. Преди години кръчми отвориха актьорите ветерани Любен Чаталов и Стойко Пеев. После и двамата ги оставиха на приятели, за да ги въртят.

 

Сред най-известните съдържатели е Август Попов, който обаче сменя проект след проект. Певецът Дичо е кръстил ресторанта си с къща за гости в Синеморец “Синьо лято”. През лятото готви сам там. Астор има ресторант на бул. “Черни връх” в София, където весели гостите си с фокуси. Актьорът Димитър Баненкин, който има стаж като мияч на чинии в Германия, има собствена гостилница в град Ердинг до Мюнхен, известен със светлото си пиво.

 

Две заведения в София има певицата Хилда Казасян. Вторият й ресторант е специализиран в арменските вкуснотии, на които и сама е голяма майсторка.

 

Друга известна арменка – Кремена Халваджиян, пък нарича ретро музикалния си клуб не бизнес, а съдба. Станала собственичка, след като дълго се шегувала с приятели, че трябва да си намерят собствено местенце в София, където да се забавляват на воля с музика по техния вкус. Била на море в Гърция, когато се обадили, че е спечелила търга за заведението.

 

Китаристът от Слави Трифонов от “Ку-ку бенд” Цветан Недялков инвестира спестеното от заплатите при Слави в бизнес със закуски. Той има две баничарници – в центъра на София и в Студентски град.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG