Серина Уилямс срещу Мария Шарапова на финала в Мелбърн

Серина Уилямс срещу Мария Шарапова на финала в Мелбърн

Мария Шарапова и Серина Уилямс подновяват дългогодишното си съперничество на финала на Australian Open. Двете не допуснаха изненади и спечелиха полуфиналните си двубои, достигайки до мача за трофея в Мелбърн. Шарапова надигра с 6-3 6-2 сънародничката си Екатерина Макарова, а Серина спечели американския сблъсък с Мадисън Кийс със 7-6(5) 6-2.

 

Маша няма победа над световната №1 вече 11 години, след като единствените ѝ два успеха са през 2004-а - на финалите на Уимбълдън и на Шампионата на WTA. Ако се доверим на статистиката, Серина е абсолютна фаворитка в събота. Достигне ли до финала в Австралия, тя е безкомпромисна - 5 от 5.

 

Предпоследната крачка на знаменитата американка обаче не бе никак безпроблемна. 19-годишната Мадисън Кийс достигна до тайбрек в първия сет, но в крайна сметка опитът си каза думата. Мачът започна с пробив. Тийнейджърката започна много уверено и макар и в много ранен етап на мача изненадата не изглеждаше толкова невъзмона. Кийс натисна мощно топката при бекхенд диагонал, което накара Серина да сбърка при брейкбола. С мощни удари в първия си сервис гейм тя даде само точка на световната лидерка - 2-0.

Пробивът бе върнат в шестия гейм. Серина стигна до 15-40 и от втория опит успя след удар в мрежата на Мадисън, след което поведе за първи път от началото на двубоя. Нататък сетът продължи с предимство на сервиращите и се стигна до тайбрек.

 

Уилямс проби първа с великолепен ретур, след което поведе с 4-1. При 6-3 ветеранката стигна до три сетбола. Кийс отрази два от тях с два поредни аса, но на свой ред с бомба от сервис Серина приключи сета за 45 минути.

Веднъж намерила играта си, Уилямс повече не остави шансове на младата си опонентка. Пробив в първия гейм, след което още един за 4-1 и ново затвърждаване доближиха 18-кратната победителка в турнири от Големия шлем на един гейм от финала. При 5-1 Мадисън Кийс си заслужи бурните овации на публиката, след като отрази седем мачбола в гейм, продължил 13 минути. След кратката почивка обаче световната №1 затвори мача с ас.

 

"Доволна съм, че отново съм финалистка. Не дойдох тук с подобни очаквания към себе си. Мадисън е страхотна тенисистка и ще печели турнири от Големия шлем. Много се радвам, че успя да се представи толкова добре. Справих се добре, но в първия сет тя натискаше много топката. Трябваше психически да оцелея. Можех да бъда малко по-агресивна, но тя игра отлично и дори когато губеше, не се предаваше. Чувствам се добре физически. Всеки ден се подобрявам и очаквам с нетърпение финала", каза Серина.

 

Мария Шарапова от своя страна спази традицията да е безкомпромисна, когато на пътя ѝ се изправи руска сънародничка и се класира за финала на Australian Open след комфортно 6-3 6-2 над Екатерина Макарова. Полуфиналът бе 19-ти за приятелката на Григор Димитров на турнири от Големия шлем, а балансът ѝ вече е положителен - 10-9.

 

Първият сет бе оспорван с много възможности за пробив и за двете тенисистки. Шарапова отрази два брейкбола още в първия гейм, преминал през пет дюса, след което взе подававето на Макарова и затвърди за 3-0.

Левичарката удържа нови три точки за пробив, печелейки първия си гейм, а малко след това дори върна пробива изоставане за 3-4. Макарова обаче не успя да продължи момента и не съумя отново да спечели подаването си. Импулсът за Шарапова бе голям и при 5-3 затвори сета с гейм на нула.

Серията на Мария продължи и през втората част и след 20 минути игра тя вече водеше с 4-0 с два пробива. Съпротивителните сили на Макарова бяха на привършване, а превъзходството на Шарапова бе очевидно.

Сервисът на световната №2 не бе на нужното ниво, но за сметка на това удряше мощно и точно и направи двойно повече уинъри от съперничката си. При 4-1 Макарова имаше шанс да върне единия пробив, достигайки до 15-40, но Мария не трепна и се пребори за подаването си. До края мачът бе формалност.

"Това бяха две дълги седмици до финала, но съм много щастлива. Бях концентрирана срещу съперничка, която можеше да ми създаде проблеми. Исках да не ѝ давам територия, да не и давам основната линия и да атакувам дълбоко. Първите геймове бяха много трудни и трябваше да ги спечеля, за да спадне напрежението върху мен. Сега ще отпразнувам победата и ще се готвя за битката в събота", заяви щастливата Шарапова след успеха.

 

В деветте си финала в Шлема до момента приятелката на Григор Димитров е 5-4. Титлите ѝ бяха спечелени на Уимбълдън 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 и Ролан Гарос на два пъти - 2012 и 2014.

Мария има два загубени финала в Мелбърн - през 2007-а от Серина Уилямс и през 2013-а от Виктория Азаренка. На Уимбълдън 2011 тя отстъпи на Петра Квитова, а на Ролан Гарос 2013 от Серина. Още само две активни състезателки могат да се похвалят с 10 или повече финала в турнири от Големия шлем. Това са сестрите Уилямс.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG