Жените се побърквали по Чарли Чаплин

Жените се побърквали по Чарли Чаплин
Актьорът и последната му съпруга 18-годишната Уна О'Нийл правят първата си публична изява в нощен клуб (1943)
 
Великият актьор Чарли Чаплин, бродяга в киното, милионер в живота, покорява целия свят с гения и таланта си. Жените си губели ума по него, макар че му носели не само радост, но и огорчения.

Само една му казва НЕ!

На 19 години младият лондонски актьор се влюбил в млада балерина. Слабият невисок Чарли бил очарован от 15-годишната русокоса Хети Кели. Той бил горещ, бърз и настойчив... Хети се изплашила, казала не и двамата се разделили. Романът им траял единадесет дни и приключил с поражение на Чарли. Първото и единствено в неговия любовен маратон, който продължил през целия му дълъг живот. След осем години той ще стане световноизвестен артист. Съдбата на Хети ще се развие трагично. Тя ще му напише писмо и ще му напомни за себе си. Чаплин ще я покани отвъд океана. Тя ще благодари за поканата, но няма да отиде. По време на Първата световна война Хети ще умре от вилнеещата в Европа инфлуенца. Ще минат шестдесет години. Той ще помни не само последната си среща с нея, но и "аромата на сапуна, с който тя току-що се е измила".

Откриването на Америка

Чаплин открил Америка през 1910 година, когато акостирал там с английската трупа на режисьора Фред Карно. Америка открила за себе си Чаплин през 1913-а, когато той се появил на екрана в първите късометражки на режисьора Мак Сенет. Любовта била взаимна, страната носела буквално на ръце своя любимец.

Не минало много време, и актьорът започнал да снима собствени филми. В двадесет от тях в продължение на цели осем години русокосата Една Первиенс играела ролята на негова годеница. В живота тя се задоволявала с ролята на любяща жена. И той, и тя се отнасяли един към друг напълно сериозно и Чарли мислел, че рано или късно ще се оженят. И все пак дълбоко в душата му се таяла някаква неувереност. И в себе си, и в Една. Той решил, че е необходимо да изпита чувството с времето. Чувството не издържало изпитанието, но дори когато двамата се разделили, Чарли цял живот не престанал да помага на приятелката си.

Charlie_Edna.jpg
Чарли Чарли и Една Първиънс

Постепенно в Холивуд той си спечелил славата на покорител на женски сърца. Рядко някоя от звездите можела да устои на чара на Чарли. Самият той пък постоянно се влюбвал в млади момичета. През 1917 година на хоризонта се появила започналата кариера в киното непълнолетна Милдред Харис. Тя била красива и дяволски мила, но на него и през ум не му минавало, че обикновеното физическо влечение на здравия  мъж към очарователната млада дама ще завърши с брак. След романтичните разходки по брега на океана и безумните лунни нощи под непрестанния шум на прибоя се случило това, което трябвало да се случи. Коремът на Милдред се закръглил, и Чарли бил принуден да се ожени. 

Charlie_Mildred.jpg
Двамата живели заедно няколко години и се разделили. Той се дразнел най-много от това, че младата му съпруга винаги се съгласявала с него на приказки, а после си правела всичко посвоему. Договорили се да се разделят приятелски. Милдред трябвало да поиска развод, обвинявайки Чарли в жестокосърдечие. Тя обещала, но отново направила, както тя си знае. Пред съда обвинила съпруга си в душевна жестокост. В Америка жестокосърдечието и жестокостта са много различни неща. По местните закони на Милдред й се полагали 25 хиляди долара. Чарли й предложил 100 хиляди, но с условие никога повече да не предявява към него каквито и да било претенции. Парите решили всичко. 

Той се сдобил със свобода, за да я... загуби в обятията на немската кинодива Пола Негри. Наистина този път до брак не се стигнало, но романът им бил бурен и стремителен като водите на Шпрее, от бреговете на която Пола се била появила в Калифорния. Двамата не се разделяли в продължение на няколко седмици - партита, светски събития, разходки в океана. Отношенията им не можело да се скрият, плъзнали слухове за предстоящата им женитба, но романът с Негри свършил така внезапно, както и бил започнал. Без взаимни упреци, обиди и претенции.

"Циркът" на Лита Грей

Излекуван от развода си с Милдред в прегръдките на Негри, Чаплин пристъпил към снимките на "Златната треска". По това време в живота му влязла Лита Грей. По-добре да не била влизала - това мило създание му донесло повече разочарования от всички жени, които бил познавал някога в живота си. Лита била на 15 и чакала дете. Историята се повтаряла, навярно това било за него някаква съдба. Но - парен каша духа! Този път Чаплин нямал намерение да води възлюбената си пред олтара. Той я помолил да направи аборт. Тя отказала. Чаплин й предложил 20 хиляди долара, за да може да уреди личния си живот с друг мъж. Лита не се съгласила. 

Charlie_Lita.jpg
Чарли, Лита и новороденият им син (1926)

На нея й трябвал Чрали, по-точно неговото богатство. Тя го заплашила, че ще го даде на съд за изнасилване. Това можело да стане крах на кариерата му - той отстъпил и се предал. Съвместният им живот бил кошмарен от първия ден, но Чаплин мъжествено търпял. Дори раждането на двамата им сина не спасило брака им - след известно време Лита сама поискала развод. Тя искала да отмъкне от мъжа си всичко - парите, акциите, студията, правата върху "Златната треска". Тя се заканила да направи достояние не само на съда, но и на публиката имената на онези, с които той й бил изневерявал през годините на съпружеския им живот, а сред тях били актриси, известни на цяла Америка. 

Лита Грей обвинявала мъжа си във всички смъртни грехове, някои подробности от шокиращото й заявление се появили в пресата. Всички на този свят си плащат за грешките. За своята Чаплин заплатил 800 хиляди долара, 600 - на жена си и по 100 хиляди за издръжката на всеки от синовете си. След удара Чаплин намерил сили у себе си и дозаснел филма "Циркът", но дълго не могъл да се съвземе от "цирка", устроен от бившата му жена. Тежките му дни облекчила пленителната Вирджиния Черил, която играела сляпата красавица в поредната му лента.

Модерни времена

Модерните времена настанали след женитбата за Полет Годар, изпълнителката на главната роля в едноименния филм. Уличното момиченце от филма сега играело главната роля в живота на Чарли. И двамата били самотни, и двамата мечтаели да се измъкнат от самотата, и на двамата им бил омръзнал Холивуд. От Лос Анжелис те се отправили към Сан Франциско, а оттам духнали към Хонолулу. По време на пътешествието се оженили. И живели като съпрузи осем години. Той снимал Полет във филма си "Великият диктатор". В момента на излизането на филма бракът с Годар напълно се изчерпал. Както и с Негри, той се сбогувал с Полет мирно - без скандали, без обиди. И отново останал сам.

Charlie_Polet_01.jpg
Чарли Чаплин и Полет Годар (1937)

Призракът и действителността


Той търсел героиня за ролята на Бриджет във филма "Призракът и действителността". Препоръчали му начинаещата актриса Уна О'Нийл, дъщеря на известния драматург, чиито пиеси били завоювали целия свят. Чарли бил пленен от красотата на момичето и необикновеното му обаяние. И подписал с него контракт. Мислел, че ще е само за един филм, а се оказало, че ще е за цял живот. 

Регистрирали брака си в малко селце недалеч от Санта Барбара. "Великият ням", прекрасно владеещ езика на любовта, бил над петдесет. Уна, на която било съдено да стане не велика актриса, а велика спътница на гениален човек, била на осемнадесет. 

"Призракът" се превърнал в реална любяща съпруга, която големият артист търсел цял живот. Действителността била прекрасна. Скоро след женитбата тя признала на съпруга си, че не иска да играе нито в киното, нито в театъра. Чарли безумно се радвал, защото смятал, че отдадената на артистична кариера жена не може да стане истинска съпруга. Уна се оказала човекът, който така липсвал на Чаплин през последните години.

Charlie_Onna.jpg
Прочутият комик и съпругата му Уна на летището в Лондон (1958)

Той отдавна бил решил да остави киното и да се отдаде на радостите на тихия, безметежен семеен живот. За това било нужно тихо пристанище. Такова пристанище те намерили в Швейцария. Чарли и Уна си купили уютен дом с градина недалеч от живописната местност "Веве". Той се отдал на бащинството със същата страст, с която някога снимал своите филми, посветил се на отглеждането на осемте си деца. Последното им дете Уна родила, когато големият комик бил на 72 години. Правейки равносметка на живота си, Чаплин пише: "Произвеждането на потомство е основният закон на природата и всеки мъж, бил той млад или стар, срещайки жена, би помислил за възможността за близост между тях. Така поне винаги е било с мен".
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG