Община Струмяни почете националния празник с шествие, поклонение пред паметниците на свободата и концерт с участието на над 200 самодейци

Община Струмяни почете националния празник с  шествие, поклонение пред паметниците на свободата и концерт с участието на над 200 самодейци

Слънчевият Трети март в община Струмяни започна с вдигане на знамето на България и поднасяне на венци пред паметника на загиналите за свободата на община Струмяни на площад „7-ми април” пред сградата на общинска администрация.

 

Водени от мажоретките при СОУ „Св. Паисий Хилендарски” - Микрево стотици граждани и гости на общината се включиха и в шествието от читалището до паметника на загиналите в парка в село Микрево. Венци поднесоха кметът на община Струмяни Емил Илиев, председателят на общински съвет Кирил Укев, Лиляна Велкова-директор на СОУ – Микрево, Калина Джаджова – директор на ОДЗ „Патиланци”, представители на политическите партии, пенсионерските клубове на територията, ансамблите от Струмяни и Микрево и др. С минута мълчание шествието почете паметта на героите и изпълни докрай голямата зала на читалището в Микрево, където се проведе празничният концерт-спектакъл, посветен на България.

 

 „За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало. – каза в словото си Емил Илиев. - На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в Руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно.

Не дадоха живота си напразно знайните и незнайни синове на община Струмяни!

Сан Стефано срути окончателно стената, която отделяше България от Европа. Той постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така съдбовно се преплитат интересите на великите сили. „ – каза още той и честити празника на всички като подчерта завета на Левски, че не думи требват, а дела.

 

            Химнът на България постави началото на концерта-спектакъл с участието на рецитатори, танцьори и певци от училището, детските градини, ансамблите при читалищата в Илинденци, Струмяни и Микрево, ТА „Малешевци”, групите на Никудин и Игралище – с кулминация – музикално-танцовата композиция на Любомир Марянски „В Малешево д,идем”.

            Всички самодейци получиха мартенички, децата-участници  бяха почерпени, а кметът даде официален обяд и  вдигна наздравица за творците на  община Струмяни, които съхраняват традициите и предават красотата от поколение на поколение. На свой ред самодейците от Илинденци го изненадаха с „весела” мартеничка от бяло и червено вино – с пожелание да е здрав и се грижи все така за самодейците  от общината. Същата мартеница получи и главният художествен ръководител Любомир Марянски, със специални мартеници и пожелания бяха удостоени читалищните секретари на читалищата в Илинденци, Микрево и Струмяни.

Настроението на празника на самодейците се вдигна още с първото хоро. И се завиха хора, и се запяха песни.

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG