Благоевградските строители в Чили: В средата на пустинята стана потоп!

Благоевградските строители в Чили: В средата на пустинята стана потоп!

В Министерството на външните работи (МВнР) до момента не е постъпвал сигнал за бедстващи български граждани в Чили – нито от самите българи, нито от компанията, чиито служители са те. Това съобщиха официално от ведомството.Близо 200 българи са в критична ситуация в чилийската пустиня Атакама, където заради обилни валежи е обявено бедствено положение. Българите участват в изграждането на фотоволтаична централа в региона.

Република България няма дипломатическо представителство в Чили. Посолството на Република България в Аржентина, акредитирано и за Чили, проверява информацията. МВнР ще информира за развитието на случая.

Чилийското правителство обяви вчера извънредно положение в региона, поставяйки го под контрола на военните. Най-тежко е пострадал град Копиапо.



Работникът Христо Илиев, който живее в същия град, разказа пред БНТ, че нашенците са добре. Бедствието обаче е неописуемо и никой от местните не помни подобно нещо. „Много странно. В средата на пустинята става потоп”, разказа Илиев. „Те от 20 години не са виждали толкова много валеж”, каза той за местните, които живеят в пустинен регион. 

Българите в града казват, че са в безопасност. Те са служители на „Хидро-енергийна компания” със седалище в Благоевград. Иван Чапов, собственикът на компанията, обясни, че работниците са настанени в топли квартири, имат интернет и постоянна връзка с роднините си. Никой не изявил желание да се върне у нас. С фирмата са се свързали служители на външното ни министерство. 

Коментари

  • 26.03.2015, 04:47
    как ще искат да се прибират ? кокаина там е по 5 долара
    golqmata toqga
  • 26.03.2015, 04:46
    да. има потоп в пустинята а има и свлачища после . и това не е ново. причината там е една - ел ниньо! той се е променил и всичко се променя.
    kiro
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG