Община Благоевград предупреждава гражданите да не пускат безпризорно своите домашни любимци

Община Благоевград предупреждава гражданите да не пускат безпризорно своите домашни любимци

Във връзка с Наредбата на община Благоевград от 05.02.2015г. за овладяване  популацията на безстопанствените кучета на територията на община Благоевград, се умоляват гражданите да се грижат съвестно за своите домашни любимци.

В Наредбата се казва, че собствениците на домашни кучета са длъжни:

          (1) Да се грижат за животните и да не ги изоставят.

          (2) Предприемат всички мерки за предотвратяване на бягството на животните.

          (3) Да идентифицират своите животни посредством инжектируем транспондер /чип/, както и да се погрижат за издаването на ветеринарномедицински паспорт на животното и редовното му обезпаразитяване и ваксиниране;

          (4) Да вземат мерки да не допускат животното само да напуска мястото на отглеждане, да навлиза в чужда собственост или на обществени места;

          (5) Да осигурят стерилизацията/кастрацията на своето животно, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици.

 

Ако домашни кучета се разхождат свободно, то следва те да бъдат считани за  безстопанствени. Безстопанствените животни се прибират от служители на „Обществен ред и сигурност“  към община Благоевград, биват обезпаразитени,  кастрирани и маркирани.

Ако сте собственик на прибрано куче, следва да заплатите такса, за да си вземете обратно домашния любимец.

ВНаредбата се казва още, че всеки собственик на домашно куче, регистрирано/декларирано в Общината през предходни години, е длъжен в срок до 31-ви март на календарната година да заплати „такса за притежаване на куче” в общинска администрация. Тези собственици на домашни кучета, които са освободени от заплащане на „такса за притежаване на куче”, са длъжни само да ги пререгистрират в Общината (да препотвърдят обстоятелството, че все още те са собственици на кучето), за което представят ветеринарномедицинския паспорт с отразените в него задължителни ветеринарни манипулации за периода и получават документ за извършената административна пререгистрация- годишно удостоверение.

Коментари

  • 26.03.2015, 07:24
    Общината да предприеме по-сериозни мерки относно бездомните кучета! Омръзна ми да се прибирам и те да ходят по мен...Колко хора нахапаха?
    Anonimka
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG