Откриха рафтинг сезон 2015 край Симитли /снимки/

Откриха рафтинг сезон 2015 край Симитли /снимки/

В община Симитли спазиха традицията и за спорта и екстремизма. Рафтинг-сезонът бе открит в първия официален пролетен уикенд. Въпреки, че стартът бе даден само с една лодка, тъй като водата е опасно силна и висока.

 

Търсачите на силни усещания и приключенци останаха на брега, засега. „Нивото на реката е опасно за екстремното трасе в Кресненското дефиле”, казва Станимир Станимиров от Х-центъра в Симитли. При това пълноводие обаче е истинско удоволствие воаяжът с лодка от Железница до входа на дефилето, където е и базата на Х-клуб. „Това трасе е сравнително безопасно. Т.е. тук можем да гарантираме за сигурността на пасажерите. А в дефилето за мен е неразумно човек да влезе с лодка”.

Официалният старт на сезона за рафтинг и каяк бе даден при сила на водата в Струма от 200 кубика в секунда. Това всъщност е опасната сила, това е пълноводието, при което е неразумно да се влиза в реката за удоволствие. „Измервателните уреди в дефилето трябва да отчитат не повече от 50 латата, което е около е около 90-100 кубика в секунда вода е сравнително безопасно. В момента е около 200 кубика в секунда. Значи на половината на тази вода е сравнително безопасно”, коментират от рафтинг-център Симитли.

„По-важното е да дадем официален старт на сезона и да се надяваме, че реката ще бъде разумно пълноводна за максимално удоволствие на рафтерите и каякарите тази година”, коментира общинският кмет Апостол Апостолов. За Симитли и общината рафтингът и лодките в реката са част от емблемата, те са бъдещето, признават местните. На територията на общината, в Кресненското дефиле, е най-доброто естествено трасе за рафтинг и каяк в цяла Европа. А от няколко години насам местната власт прави последователни стъпки в утвърждаването на община СИмитли като център на екстремните спортове.

„Имаме и готов работен проект „Община Симитли – център на екстремните спортове”, който включва не само рафтинг трасето в Кресненското дефиле, а и скално катерене на Коматинските скали, високо планинско колоездене – имаме страхотни пътеки в планините, изграждане на писти за АТВ-та и мотоциклетизъм и ред други неща, които ще направят общината действително една от емблемите на екстремния спорт в България. Това обаче няма как да стане от днес за утре. Единственият реален източник на финансиране за инвестиция от такъв мащаб са структурните фондове на Европейския съюз”, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG