Клементина Стратиева: Стресът ни депресира!

Клементина Стратиева: Стресът ни депресира!
“В България голяма част от хората проявяват различни симптоми на паник атаки - внезапен страх, тревожност, усещане, че нещо лошо ще се случи, болки в гърдите, затруднено дишане, буци в гърлото, замаяност и желание за бягство. Това са и най-честите оплаквания, които чувам напоследък”, сподели за в. “Доктор” психологът Клементина Стратиева. Тя изпробва иновативен подход - дава възможност на хората да споделят проблемите си и да бъдат консултирани по телефона.

“В ситуация на паническа атака клиентът се нуждае от мигновена помощ от своя терапевт или психолог, който знае точно какво да каже в този момент, за да успокои човека и да го извади от състоянието, в което е попаднал”, обясни експертът.Стратиева разказа, че тийнейджърите често й се обаждат заради проблеми в училище или семейството, загуба на мотивация, подигравки на съученици или несподелена любов. По думите й, те предпочитат донякъде анонимността, като по този начин по-лесно изразяват себе си и своите тревоги и проблеми. “Връстниците им биха ги подигравали, ако научат, че посещават психолог, а по телефона никой не може да знае, че са потърсили и получили професионален съвет”, каза специалистът.

“В България все още има хора, у които има известни притеснения да потърсят психолог или психотерапевт”, споделя Стратиева. Тя обаче вярва, че с времето нещата ще се променят и все повече хора ще потърсят експертна помощ по един или друг начин.

 
- Клементина, какво е психичното състояние на българина в последните години?
- За съжаление, през последните години психичното здраве на българина се влошава. За това влияние оказват народопсихологията ни, наследствената обремененост, преумората, стресът, икономическата ситуация, психосоциалното отношение към начина на живот. Факт е, че не обръщаме голямо внимание на психичното си състояние.
 
- Има ли ръст при психичните заболявания?
- Определено да - стресът е един от основните фактори за психични проблеми, тревожност и от там последствията за човека и обществото, като в общество включвам и семейство, работа, приятелски кръг и др.
 
- Колко от българите страдат от някаква форма на психично разстройство? 
- За съжаление, в България няма точна статистика поради липса на цялостна информационна система, която да проследява хората с психични заболявания.  
 
- Какви са болестите на психиката вследствие злоупотреба с алкохол?
- Прекалената употреба на алкохол води до много последствия за психиката, нарушения в съзнанието, деменция.

Нарушения има и в социалното функциониране –
 
проблеми в семейството, загуба на приятелска среда, работно място и др.
 
- А вследствие на стрес?
- Депресия, панически разстройства, тревожни, автоимунни, психосоматични болести като хипертония например, заболявания на имунната система. Последни проучвания сочат, че стресът има и пряка връзка с онкологичните заболявания.
 
- Разкажете, моля, с какви случаи се сблъсквате. Как се променят пациентите ви след консултация?
- Случаите са от различно естество. Вътрешни противоречия, повишена тревожност, хора с панически атаки, проблеми в семейството - съпруг, съпруга, деца, извънбрачни връзки. Трудна адаптация в работата или в обществото като цяло. Ниска самооценка и невъзможност за създаване на стойностна емоционална връзка. Всеки се повлиява в различна степен, в повечето случаи се развиват в положителна посока. Има и хора, които нямат проблем, но прибягват до консултации, защото искат да опознаят по-добре себе си, силните си страни или да овладеят слабите, имат желание да се разгърнат и използват целия си потенциал. 

- Вашите съвети...
- Съветите са според ситуацията, няма еднозначен. Добре е в повечето случаи 

да се потърси консултация с компетентен специалист,
 
което да даде насоки за справяне.
 
- Хора се оплакват, че познати “са им изпили енергията”. Как се случва това?
- Това е факт, става на подсъзнателно ниво, въпрос на чувствителност и сензитивност.
 
- Има ли енергийни вампири сред нас?
- Определено да. Поне веднъж в живота си след общуване с определени хора или група от тях сте се чувствали изтощени, изнервени, емоционално и физически отпаднали - все едно някой ви е изпил живителните сили без видима причина. Това може да ви се случи на работното място, да имате такъв приятел, а
 
даже и да съжителствате с такъв човек
 
Важно е да подчертаем, че тези хора не осъзнават как влияят на другите, те не са лоши сами по себе си и не го правят нарочно. Това са неща, които се случват на подсъзнателно ниво. Разбира се, ако имате възможност да избягвате такива контакти, е най-добре, но това понякога е невъзможно. 
 
- Как да ги разпознаем и как да се предпазим?
- Ако е приятел, познат от вашето обкръжение, опи¬тайте се да прекратите общуването с него или да го намалите до минимум. Така или иначе вие не може да го промените, а той само ще обсебва времето ви и ще се “храни” от вас. Замислете се - заслужава ли си жертвата? Да се чувствате като смазани след работен ден или нощ, с главоболие и като се приберете при семейството си и любимите хора и приятели, да им предавате този негатив, защото и вие имате нужда да изпуснете парата. Така се получава един порочен кръг, който ще започне да  разрушава хубавото и позитивното в живота ви.
 
Затова и най-вече: обичайте себе си, уважавайте личността си, тогава и хората около вас ще ви приемат по този начин. Изпълвайте се във всяка свободна минута с позитивна енергия, която е светлина и сила!

 
Заключете се!

“Психологията предлага медитация, всякакъв вид спорт, гледане на красиви картини, продължителен душ, слушане на музика, четене на любима книга, гледане на филм, разходка сред природата, среща с приятели.
Или преоткрийте ново хоби, което да ви завладява и откъсва от всекидневието. Запознанства и общуване с позитивни хора с широк кръгозор за света. И един трик, който ви препоръчвам и работи почти безотказно и при мен. Усетите ли дискомфорт в дадена ситуация, намислете си наум дума или израз, като например “заключвам се” или някоя друга, с която правите асоциация, че сте защитени, спокойни и в хармония със себе си”, съветва специалистът.

 
Забраните са пагубни за отношенията ви с подрастващия
 
“Търпение и деликатност са ключови фактори при общуването с младеж между 13 и 17 г. Всяко дете в процеса на израстване достига момента, в който преминава от детството в света на възрастните. Това е възраст, в която нарастват нивата на половите хормони, които от своя страна водят до изменения в мозъчните функции, засягащи преценката и чувствата. Време, в което нашето дете се чувства малко или повече объркано и неразбрано. На фона на тези импулси тийнейджърът търси своята индивидуалност и своето място в света. Ние като родители сме тези, които можем да помогнем в трудния период, като подобрим нашите умения за общуване с младия човек.
 
И най-важното - подхождайте с уважение и любов. Важно е вашият тийнейджър да знае, че винаги ще бъдете зад гърба му и може да разчита на вас. С ваша помощ той ще се научи да уважава и цени себе си и другите и ще навлезе в живота самоуверен и по-подготвен”, сигурна в преценката си е психоложката.
 
“Опитайте да се държите с него като с възрастен, а не като с малко дете. В разговорите се стремете да обсъждате, а не да осъждате. Декларирайте уважение, но и въведете ясни правила. Това е много важен момент: покажете, че приемате тийнейджъра като равнопоставен на вас, че му давате по-голяма свобода, но че това неизбежно води със себе си и носенето на по-голяма отговорност от негова страна.

Правилата, които трябва да се спазват, следва да бъдат гъвкави, а не авторитарни. Говорете с него на позитивни теми. Това ще го насърчи да споделя  както доброто, така и негативното, което изживява”, категорична е Клементина.
 
Люба МОМЧИЛОВА
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG