ТЪРСИ

Проф. Владимир Чуков: Френските служби за сигурност претърпяха пълен крах

Проф. Владимир Чуков: Френските служби за сигурност претърпяха пълен крах

Фокус: В Париж станаха едни от най-жестоките терористични атентати, покосили сърцето на Европа. Как ще коментирате случилото се?


Владимир Чуков: Това са най-кървавите терористични атаки в Европа след Втората световна война, заради техния обхват. Ако атентатите срещу „Шарли Ебдо” преди 10 месеца бяха насочени срещу свободата на словото, то сега става въпрос за атака срещу самата държава. Според информацията, която се наслагва до момента, се очертава и кой е бил основната мишена. Основната мишена е бил президентът на Френската Република Франсоа Оланд. Според мен той е бил основната мишена, която терористите са искали да ликвидират. Трябва да анализираме външната политика на Френската Република спрямо Сирия, с всички нейни параметри и измерения – политически, дипломатически, военно-стратегически и др. Нещо, което е много необичайно, е самата организация на атентата. Сериозните анализатори считат, че извършителите са някъде около 20 човека, а хората, които осигуряват логистика – около 200. Счита се още, че въпреки поемането на отговорността от „Ислямска държава”, най-вероятно са използвани и ресурси на „Ал-каида”. Наблюдава се координация между двете основни терористични мрежи в света, а това е твърде обезпокояващо. Можем да кажем, че Франция допусна определен дисбаланс между своята външна политика, своите цели и инструментариума за тяхната реализация. От друга страна, имаме една терористична организация, която иска да се докаже като държавност. Този сблъсък породи невероятна кървава драма.


Фокус: Франция е една от страните участващи в Западната коалиция в борбата срещу „Ислямска държава”. В нея влизат и други страни като САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Турция, Италия, Полша и др. Можем ли да очакваме и в други страни такива нападения като отговор на успешните атаки срещу ИД през изминалите дни?


Владимир Чуков: Франция е само една от държавите, но трябва да отбележим, че в тази 60-членна коалиция, която се оглавява от САЩ, има редове. Франция със сигурност е в първия ред и се опитва да играе доминираща роля. Франция беше тази, която нанесе няколко пъти много сериозни удари срещу позиции на „Ислямска държава” и то срещу френски джихадисти. По този начин тя хвърли бомби срещу френски граждани. Да си припомним какво е казал камикадзето в „Батаклан”, че това е отмъщения за външната политика на Франсоа Оланд. Трябва да кажа още нещо. Франция се опитва да бъде дори ключова държава по отношение на решаването на сирийската криза. Тя се опитва да бъде над държави като Австралия и Германия, а да бъде като държави от ранга на САЩ, Саудитска арабия и Катар. На последното заседание във Виена дойде като предложение да има държави, които да вземат решения и държави, които не взимат. Всички присъстват и се изказват, но решенията ги взимат най-заинтересованите държави. Франция е сред онези държави, които имаха силни аспирации да взимат реални решения за Сирия. Досещате се, че подобен тип позиция прави Франция уязвима. Нейните амбиции и външнополитически цели спрямо Сирия, трябва да съответстват инструментариума, с който тя разполага. Както видяхме, френските служби за сигурност и френското разузнаване, може да се каже, че претърпяха пълен крах.


Фокус: Какво е вашето мнение за профила на терористите?


Владимир Чуков: Много често сме говорили за профила на подобен тип хора. Най-вероятно става въпрос за френски джихадисти. Това са хора второ или трето поколение френски граждани - емигранти, които най-вероятно е възможно да не знаят езика на техните родители, хора които най-вероятно са родени във Франция. Може да са тъй наречените „конвертити”. Това са етнически французи, които да са приели исляма. Такива имаше доста, които бяха разкрити в редиците на „Ислямска държава”. Така че не случайно Франция има най-големият европейски контингент чужденци в редовете на „Ислямска държава”. Това значи, че много силно си проличава, че Франция има най-голямата и най-многобройната ислямска общност в цяла Западна Европа и когато си сложат неуспехите на френския интеграционен модел виждаме една група от радикално настроени било етнически французи-конвертити или пък второ или трето поколение емигранти, които са потенциални членове на „Ислямска държава”. Връщайки се на територията на Франция се получава и този профил на потенциалния терорист извършител.


Фокус: Как ще коментирате събитията в контекста на емигрантската вълна, която залива цяла Европа? Възможно ли е с нея в Европа много лесно да проникват хора, които да са съпричастни към терористични организации?


Проф. Владимир Чуков: Разбира се. Предоставих на различни български медии, каталози с хора, които са участвали във военните операции и стълкновения в Сирия и Ирак. Бивши сирийски и иракски военнослужещи. Респективно преминали след това на страната на различни ислямистки групировки. Не само „Ислямска държава” , но и „Фронта ал Нусра” и различни ислямски субекти, които след съответния разгром и разочарование или нека да кажем прекъсването на финансирането взимат своето семейство и се бият в редовете на бежанците. Видяхме такива снимки. На едната снимка той е с калашник, с муниции, с военни дрехи, а на другата той е с жена си и детето си-емигрант някъде.


Фокус: Имаме ли основание да считаме, че може да се очаква нова вълна атаки?


Проф. Владимир Чуков: За съжаление това е прогнозата на по-сериозните анализатори, че преките извършителите са около десетина души. Докато техните помагащи т.е. логистиката е осигурена някъде от около 200 души. Става дума за шофьори, ятаци, за хора, които са им предоставили разузнавателни информация. Твърде вероятно е те да се спотайват и да готвят нова втора вълна или за терористични актове за подходящ момент. Нека да се насочим към архивите на подобен тип актове. 2008 година в Мумбай 15 позиции бяха атакувани някъде от около 15-тина терориста и забележете -театър, супермаркет, ресторанти и барове. Всичко това беше разположено в рамките на 3 дни. Тези дни имахме чисто военно положение във втория по големина град в Индия. Не случайно френските власти казват, че това е акт на война и обявиха военно положение и затвориха границите, така че всичко е възможно. На този етап трябва да кажем, че „Ислямска държава” се опитва да се докаже като държавност, като квазидържава. За съжаление с това, което видяхме в Тунис, Турция, Египет и сега във Франция, за съжаление трябва да кажем, че това е организация, за която трябват твърде много съвместни усилия на цялата международна общност, за да бъде победена.

Иван ЛАЗАРОВ

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG