Ути Бъчваров: Време е за свинско и винско

Ути Бъчваров: Време е за свинско и винско

Петър Бъчваров-Ути е най-популярният телевизионен водещ на кулинарно предаване. Първата му поява в ефира на БНТ е през 1996 г. с  "Вкусно" - първото кулинарно предаване в България. От тогава до днес Ути неизменно е част от ефира на националната телевизия.  Той е колоритен майстор-готвач, завършил Театрална критика и Кинорежисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Ути е изпълнявал роли в киното, бил е и радио водещ. Автор е на няколко книги.

-    Вие сте един от най-изтъкнатите кулинари, къде прекарахте празниците?
-    Както всяка година, прекарах празниците на път, обикаляйки цялата страна. Имам обичай да пътувам из България и да гостувам при приятели. Така направих една голяма совалка. Тръгнах на 20-ти декември миналата година и до 10-и януари гостувах на различни познати, с които прекарахме чудесно.

Отпразнувахме всички празници подобаващо.

 

 - Какво е вашето меню по време на празниците и какво задължително трябва да присъства на масата на всеки един българин?

  - Църквата много правилно е казала какво трябва да има на трапезата на всеки един православен християнин преди и след Коледа, както и през целия януари, защото празниците продължават и до края на този месец. Човек трябва да прочете внимателно указанията на църквата и да ги спазва. До Бъдни вечер се хапва постно и по-леко, след това се блажи. Важно е да ядем според сезона, с български плодове, зеленчуци, меса и риба. Сега не е време за диви ягоди и боровинки. Сега е време за свинско и винско. Човек трябва да се включи в стихията на празниците. С доброто свинско върви хубаво българско вино, разговори на български език и усмихната компания.

-    Диетолозите вече започнаха да се изказват, че по Коледа и Нова година сме прекалили с храната и трябва да започнем прочистване на организма. Какво е вашето мнение? 
-    Диетолозите са само едни теоретици, които непрекъснато мрънкат за количеството на храната. Но ако човек избере правилните и вкусни ястия, няма за какво да се тревожи. А и диетолозите просто се стремят да имат работа.

-    Коя е вашата любима рецепта?
-    Ще отговоря с думите на едни мои приятели от Ямбол. Те казват: „Нашата любима рецепта е да си измиеш ръцете и да седнеш на вече сложената маса." Колкото и да е странно, това е една от любимите ми рецепти. Обичам домашна, бабина кухня и с удоволствие си хапвам.

-    Има ли нещо, което не обичате да готвите?
-    Сладкишите не са моята стихия и не съм техен голям почитател.

-    Коя е тайната на добрия готвач?
-    Разбира се, тайната е в добрите и внимателно подбрани продукти. Естествено всеки готвач трябва да има и доза вдъхновение. И накрая това са подправките. Те трябва да са внимателно и правилно дозирани. Както често съм казвал, многото подправки са безсилието на готвача. Понякога има колеги, които прекаляват с употребата им, а това може да обърка всяко ястие и да  се „пресоли” манджата.

-    Какво мислите за хората, които казват, че храната ги отвращава?
-    Всеки има право на избор. Не бих седнал на една маса с такива хора. 

-    С какво ще ни изненадате през 2016-а?
-    Голямата ми изненада е, че станах единственият производител в България на уникална серия с ликьор. Ще се появи на пазара само след няколко дни. Ликьорите са лимитирана серия. Всяка бутилка е пореден номер и с мой подпис, за да се знае, че е оригинал. Лично аз съм ги правил. Не съм постъпил като някои мои колеги-водещи, които казват, че един продукт е техен, а просто му правят реклама. Ликьорите, които ще се продават, са минали през моите ръце. Те ще се предлагат само в специализираните магазини и в интернет. 
Първо ще излезе вишновката. Когато се разчу за нея, само за няколко дни ми се обадиха куп приятели и половината от бутилките вече се изкупиха. Очаквам, че първата партида ще свърши много бързо. 
След това ще се предлагат ликьори със зелено орехче, касис, боровинка, арония. Изненадата, която подготвям е ликьор „Ути-тути-фрути”. Той ще излезе след около месец.  Ликьорите са произведени по истинска българска бабина технология, но всеки един от тях носи тайна – в него са сложени уникални комбинации от български билки.

-    С какво препоръчвате да се комбинират вашите ликьори?
-    Ликьорът е една позабравена традиция в България, която искам да възродя. Те могат да се пият както преди хапване, така и след това – и от мъжете, и от жените. За ликьора няма пол или възраст. Питието, което предлагам, е дижестив. Той се поднася като последна точка от менюто, преди гостите да станат от масата. По традиция дижестивът трябва да бъде силен, ароматен и ободряващ - точно каквито са и моите ликьори.
Държах във всеки от тях  да има билки, специално подбрани от стар билкар, който познава тайните на родните билета. 
Вишновката съдържа специална билка за любов, която ми я даде истински познавач. Вътре има бабини зъби и трън. Добре е мъжете да знаят, че тези съставки са естествен афродизиак или както се казва „вдигат самолета”. Буквално правят ликьори за любов с любов.
Ликьорът от зелено орехче пък съдържа тайната билка „погали коремче”. Той се препоръчва за хора, които са прекалили с яденето и могат спокойно да завършат вечерта с това прекрасно питие, което ще им помогне по-лесно да станат от масата. 


автор Мая Иванова

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG