ТЪРСИ

Прочутият хомеопат д-р Кишор Мета: Индийската свекърва е по-зла от българската

Прочутият хомеопат д-р Кишор Мета: Индийската свекърва е по-зла от българската

Индийският лекар-хомеопат и изтъкнат преподавател д-р Кишор Мета е у нас за семинари с български колеги. Той е носител на престижната титла „Учител на учителите“ и на множество медали за преподавателска и професионална дейност. В София специалистът говори по темата „Депресията отвъд самотата“. Конкретни моменти от лекциите му напомниха за историите, които виждаме в популярните индийски сериали.

-    Д-р Мета, защо избрахте точно темата за депресиите за вашия семинар?
-    Идвам в България от години и през зимата почти винаги е облачно, мрачно, депресивно. По това време при мен идват много пациенти със сезонна депресия. Разгледах проблема с депресиите и видях, че традиционната медицина не може решително да помогне на тези болни, те цял живот взимат лекарства, а накрая и не им се живее. Хомеопатията може да им помогне повече. Според Световната здравна организация се очаква депресията да бъде втората най-честа причина за нарушено здраве през 2021 г. Хората с депресия стигат и до самоубийство. Най-страшното е, че биват засегнати и много млади хора.

 

Анелия Узунова / Ретро

-    Какви са най-честите причини, които причиняват депресия?
-    Зависи от чувствителността на човека, от фамилната предразположеност, от обкръжението, от сезона, от контертни преживявания, които могат да отключат депресията. И някои болести, свързани с функциите на жлезите с вътрешна секреция, могат да предизвикат депресия и умствени разстройства.

-    Кое трябва да ни наведе на мисълта, че наш близък страда от депресия?
-    Болният от депресия изпитва усещането, че е отхвърлен, ненужен, безнадежден, губи интерес към живота. Наблюдава се психомоторна забавеност. Загуба на енергия, намалени умствени способности и концентрация, загуба на апетит или прекомерно увеличаване на апетита, което може да доведе до рязко отслабване или напълняване. Чести мисли за смърт, планове и опити за самоубийство. Липса на интерес към учението, работата, секса, приятелите, близките. Безсъние или прекомерна сънливост. Нежелание за общуване, нарушен контакт с членовете на семейството. Ако са налице 5 от тези критерия и са се задържали повече от няколко месеца, можем да говорим за депресия.

-    Има ли определено лекарство, което предписвате при депресии?
-    Хомеопатията не работи по този начин. Всеки един пациент се диагностицира след подробен разговор – с него и с негови близки, преглежда се, случаят се анализира и тогава му се изписва лекарство. Търсят се стресиращите събития, които са отключили депресията.

-    Много често младите хора изпадат в депресия от любов. Как трябва да се отнасяме към такъв човек?
-    На човек с депресия не бива да му се дават никакви съвети – той не може да ги чуе и да ги следва заради тежкото си състояние. Ако близките му кажат – стегни се, трябва да се храниш, трябва да работиш – това само ще го подразни, а всяко противоречие влошава нещата. Всички врати за комуникация с такива хора са затворени. Той трябва да отиде на специалист и да му бъде предписано лечение. И в никакъв случай не бива да му се казва колко тежко е състоянието му. Така че и аз се въздържам от съвети и не съобщавам диагноза. Предписвам лекарство, което до месец дава конкретен положителен резултат. Наблюдението трябва да бъде минимум три години.

-    Само лекарството ли е пътят за възстановяване?
-    Когато излезе от тежката фаза, давам на пациента и насоки. Ако има слаба воля, го съветвам да практикува йога, медитация, упражнения по дишане, асани. Пациентът трябва да получава уважение, да бъде окуражен да възвърне самочувствието си, да промени живота си. Това е ролята на лекаря, а хомеопатичното лекарство може да предложи неограничени възможности – да помогне на човека да се върне към средата си или да се адаптира към нови обстоятелства.

-    Следродилната депресия е честа форма на заболяването. Какво препоръчвате на такива пациентки?
-    Причина за това състояние може да бъде усещането на жената, че е оставена без помощ и подкрепа от семейството си. Депресията в случая може да се изразява в летаргично състояние, празен поглед, тъга, липса на интерес към каквото и да било, дори към новороденото и агресия към по-големите деца в семейството. След една доза от конкретно лекарство жена с такъв тип симптоми може да усети значително подобрение – да стане по-жива, действена, да има сили да се върне към задълженията си.

-    Какво най-често депресира хората в Индия?
-    Много млади хора там стават жертва на традициите. В Индия има кастова система, която управлява целия начин на живот, а това не се приеме добре от младите, образовани хора. Наскоро имах случай, в който снаха е в депресия заради тормоз от страна на свекърва й. Карала я стриктно да спазва традицията да ходи с покрито лице вкъщи по цял ден и така да си върши работата. /Снахата трябва винаги да е с цветен прозрачен воал спуснат пред лицето в присъствието на свекъра и свекървата– бел.а./. Карала снахата всяко нещо в домакинството да върши по два пъти и я оставяла без почивка. Много млади жени дори се самоубиват, не можейки да се подчинят на традицията, която повелява да слушат по-възрастните безпрекословно.

-    А как е във вашето семейство?
-    При мен е точно обратното /смее се – бел.а./ - снаха ми казва какво да облека. Преди да тръгна за България тя ми купи нови ризи и вратовръзки и определи кои с кои си подхождат. - А не могат ли жените, които страдат от традициите в дома на съпруга си, да намерят подкрепа при своите родители вместо да се самоубиват?

-    Ако изобщо посмее да сподели, родителите й отвръщат: „Онова сега е твоят дом, не ни говори нищо за там, нямаш право да се оплакваш. Това е положението!“. Съпрузите им пък не могат да се опълчат на своите родители. Нещата за младите снахи се влошават и от това, че според традицията в един дом трябва да работят най-младите, а по-възрастните – не. Така че свекървите само нареждат на снахите. Те самите като млади са били тормозени и чувстват, че е дошъл техният ред да командват. В България имате късмет, че нямате такива свекърви!

-    А вие какъв съвет давате за щастлив брак?
-    Съветът ми към мъжете е: Ако искате щастлив брак, обичайте жена си, но не се опитвайте да я разбирате. А към жените – обратното: Може да не обичате мъжа си, но се опитвайте да го разбирате – и той ще бъде доволен!

-    Какво да правим, за да не изпадаме в депресия?
-    Да се стремим към баланс между интелекта и чувствата. Не бива да оставаме в сферата на емоционалните страдания. Човек трябва да се учи от опита си и да се вслушва в съвестта си. Ако постъпките ви тормозят съвестта ви, значи не са правилни. Ако съвестта ни е действена и се вслушваме в нея, тя ни издига, води до духовно израстване. 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG