Петрички адвокат даде на прокурор гръцките фермери за окупацията на Кулата, купонът свършва! Кой ще плати сметката?

Петрички адвокат даде на прокурор гръцките фермери за окупацията на Кулата, купонът свършва! Кой ще плати сметката?

Петричкият адвокат Борис Харизанов пръв потърси правата – своите, на хиляди шофьори и собственици на транспортни и други фирми, нарушени от блокадата, установена от гръцките фермери. Чрез своят адвокат от Солун – адвокат Константина Харизанова, той внесе жалба срещу „всяко отговорно лице”  в Районна прокуратура – Серес за извършено престъпление, а именно - затваряне на международен път и държавна граница, възпрепятстване на дейността на пощите, въздушните и жп връзките. Той премина границата през македонския гранично пропускателен пункт с Гърция – Дойран, за да стигне до Серес. Вместо 120 километра по прекия маршрут в двете посоки до този гръцки град, в чиято районна прокуратура лично внесе жалбата,  заради блокадата адвокат Харизанов навъртя с колата си 400 километра.

Адвокат Харизанов работи предимно с гръцки фирми. Има и счетоводна къща, чиито клиенти също са гръцки фирми. И в двете сфери на дейност и адвокатът, и счетоводната му къща, и клиентите му, търпят огромни загуби заради блокадата. Вече повече от месец работата му е на ниво замръзване.

В жалбата си адвокат Харизанов настоява за незабавна намеса на компетентните гръцки държавни органи, които да изследват правния статус на целия въпрос с протестите на фермерите и установената от тях блокада, а след откриването на конкретното закононарушение да се пристъпи към пълното прилагане на иначе строгото и безмилостно гръцко  законодателство, за да се възстановят  пълният ред и баланс, като съответните извършители понесат своята отговорност, с цел избягване в бъдеще на подобни злоумишлени действия спрямо обществения ред и спокойствие.

Не спирам да твърдя, че начинът за изразяване на възраженията  към гръцкото правителство далеч не следва да води до затваряне на държавна граница на страна член на ЕС, пише в жалбата си адвокатът. Не смятам, че неуспехът и недоволството на една малка група от хора би трябвало да се изразява в негативни отражения върху цяла Европа, и в частност, върху преминаващите границата европейски граждани. Освен това, говорейки в личен план,  неспиращите, неорганизирани и непериодично-хаотични блокади на границата доведоха до неминуемо претърпени загуби, пропуснати ползи в качеството ми на адвокат от една страна , а от друга, доведоха до засягане гражданските ми и европейски права и свободи на безпрепятствено предвижване на територията на Съюза. Накърнени са моите престиж и  достойнство  на Европейски жител, пише адвокат Харизанов.

Той призовава за намесата на гръцките компетентни държавни органи за спиране на продължаващата незаконна окупация на пътните платна за преминаване на държавната граница, както и за ангажирането на наказателната отговорност на виновните лица. Пред прокуратурата в Серес адвокат Харизанов декларира, че ще бъде на разположение за евентуални съдебни дела, и че при залавяне на извършителите на тези деяния ще се конституира като граждански ищец, претендирайки за претърпени вреди и пропуснати ползи. 

Минути след завръщането си от Серес адвокат Харизанов отговори на въпроси на репортер на struma.bg:

-  Какво видяхте по пътищата в Гърция?

Това, което видях, е трагично. Шофьорите са отворили брезентите на камионите си, за да може зеле, портокали, маруля, да „дишат”.Уви,  всичко се разтича по пътя. Хранителни продукти за милиони се развалят в каросериите, а собствениците са безпомощни. В същото време леките коли  край тировете хвърчат по магистралата със 130 километра в час, по случайност не се е стигнало до инцидент. Колко още време тези хора ще стоят без вода, и няма да могат да задоволяват елементарните си  хуманни нужди? Аз минах през Македония, през Дойран. Оттам се включих на магистралата при Нео Петрици и това, което видях, е една голяма поразия. Представете си колко километра съм навлязъл навътре в Гърция. От Нео Петрици карах километри надолу, и тези шофьори стояха по платното, без храна, без топлина, далече от родните им домове. Това е пълен абсурд. Като влязох от Македония в Гърция, имаше натрупани трактори. Попитах полицая какви са тези машини. Той ми каза, че от 19 до 23 часа блокират движението, защото протестират. Там протестират 4 часа в денонощието, а на границата с България протестът и блокадата са постоянни. Шепа хора са озурпирали държавната власт, а гръцкото правителство е абдикирало от ангажиментите си. Фермерите прилагат пряко управление! Същото се опитват да направят и българските превозвачи, но лично мое мнение е, че това е единствено акт на отчаяние. Защото една много дебело подчертана разлика очертава нашите превозвачи от гръцките фермери, а тя е че фермерите нямат какво да губят. Те са оставили своите машини на пункта, а собствениците се намират в таверните, пият и се веселят. Протест „ала Елада”.

-   Какво искате да постигнете с жалбата си?

-   Аз заставам пред гръцката прокуратура, и посочвам: хора, извършва се престъпление, от което аз съм потърпевш. Ясно е, че всички сме потърпевши, но реших да извърша действие, което самата прокуратура трябваше да направи сама – сезиране. А в момента гръцките власти бездействат с една единствена цел: страхуват се от гражданска война. Иначе жандармерията може да въведе ред за няколко часа. Историята на европейските страни познава и такова развитие на ескалиращите протести. България също не е забравила студентите, влачени по жълтите павета. Гърция се слави като „правова” държава, мисля че дойде  моментът , в който тя трябва да приложи маститите си закони.

-   Одобрявате ли този начин на протест?

-  Относно начина на протестиране на гръцките фермери мога единствено да припомня, че в Гърция има Министерство на икономиката, има Министерство на земеделието, където протестиращите могат да отидат и да си паркират тракторите, да си кажат исканията, и да водят диалози. От ученическите си години знаем коя е родината на демокрацията – Гърция. Ако искат, да блокират парламента в Атина дори. Ние с какво сме им виновни? В момента страната ни  губи милиарди. Всички губим, те също съсипват иначе разклатената си икономика. Земеделците не помагат на никого, напротив. Интересно е да се отбележи също, че фермерите в Гърция до сега в годините никога не са протестирали през лятото или пролетта. Използват „тъмната” част от полугодието, когато не са ангажирани с посевни дейности или обработка на земя. Също би било грешка ако премълчим  милионите получавани субсидии от производителите там. Не свършваме до тук: гърците получават и обезщетения за нереализирана продукция, или погинала такава , вследствие на различните природни явления (слани , градушки и др.). Изведнъж кранчето се затяга, фермерите започват да недоволстват, и решават да покажат на Европа малко уроци по „демокрация”. Да, имаме какво да учим от тях, завиждаме им за гражданската позиция и сплотено общество, но много моля! Ние не сме Ципрас, нито Меркел. Ние сме граждани на Европа, и искаме европейската си свобода на придвижване. Моля протестите да се отложат за 01.08.2016 в пиковия летен сезон. Аз не вярвам, а вие?

-  Защо се получи тази „тапа” на границата?

-  Защото, когато дойде министър Московски на ГКПП - Кулата, договориха пропускане на коли от 11 до 16 часа всеки ден .След това постепенно изпразниха цялата колона от българска страна. В следващите дни, обаче, гърците не изпълниха обещанието си, а превозвачите вече знаеха, че могат да преминават… и ето. Но знаете ли, че в момента в гръцките медии се тръби, че българските превозвачи са затворили границата, а гърците пропускат. Отново прехвърляне на топката в нашето поле.

-  Какво очаквате да се случи оттук нататък?

-  След като съм сезирал прокуратурата в Серес, трябва органите на досъдебното производство  да започнат разследване. Достатъчно е да изпратят двама полицаи на блокадата, и да задържат трима души фермери. Не искам нещо нечовешко, искам да се приложи законът, а неправдата да се преустанови. Живеем в 2016г, това не се нарича демокрация – това е терор. В качеството ми на адвокат, и човек, който познава бизнеса около себе си, а също и моя собствен бизнес, смея да твърдя , че загубите, които търпим в момента, са огромни. Компетентните държавни органи бездействат, а ние трепнем в очакване фермерите да се сетят, че „границата е премината”. В същото време по цеховете в България няма продукция, и те не работят, а в София зеленчуковите борси са празни. Все пак не е тайна,че ние внасяме плодове и зеленчуци предимно от Гърция. Е, на кого да изпратим сметката, питаме се всички?

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG