Световноизвестният проф. д-р Кишор Мета: Силиконът и татуировките са вредни

Световноизвестният проф. д-р Кишор Мета: Силиконът и татуировките са вредни

Проф. д-р Кишор Мета е зам.- директор на отдела за следдипломна квалификация в Медицинския колеж по хомеопатия „Сонаджирао Кширсагар“ в Бийд, Индия. Практикува хомеопатия от 40 години.Удостоен с наградата на името на д-р Б. K. Бос за най-добър преподавател и за цялостен принос в хомеопатията. 

През последните 7-8 години идва редовно в България, консултира пациенти тук, изнася и лекции на семинари.

От седмица на българския книжен пазар е трудът му: „Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“.



- Д-р Мета, в новата си книга “Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията” говорите за вродените болести. Каква е причината човек да се разболее от точно определена болест?
- Има много причини за заболяванията – стрес, погрешен начин на живот, лоши навици, фамилна обремененост. Именно наследствеността е това, което разглеждам в книгата си, или това са така наречените миазми в хомеопатията. Те могат да бъдат изявени или скрити във всеки един от нас, като това също се обуславя от много фактори. Причината за една болест може да е дори нещо, наследено от минал живот. В Индия наричаме това карма. Кармата е нещо универсално, тя диктува да преживеем това, което ни е писано от минало прераждане. Понякога детето се ражда, за да изпълни не само своята, а и кармата на родителите си.

- В Калкута, Индия, има клиники, в които се лекува рак с хомеопатия. Бихте ли разказали за какво става дума?
- Да, зная за тези клиники. Там дават облекчение на голям брой пациенти и поддържат връзка с много асоциации, които са свързани с лечението на онкологични заболявания. Резултатите им са добри и са клинично доказани. Там могат да се лекуват и социално слаби. Индия има много лекари, които са специализирали точно в тази насока. Понякога при нелечими болести с хомеопатия може да се постигне дълготрайно подобряване на състоянието на пациента. Хомеопатичната медицина доста често дава надежда на тези, които 

вече са загубили всякаква надежда 

Някои от видовете рак могат да бъдат повлияни с хомеопатия, а при тежките случаи, при които не може да се очаква пълно оздравяване, лечението с хомеопатични лекарства може да помогне на хората да се справят с негативните ефекти на химио- и лъчетерапията, както и да водят по-качествен живот.

Хроничните заболявания също могат да бъдат успешно лекувани с хомеопатия. Тя е способна да лекува голям брой болести, понякога дори случаи, считани за безнадеждни. Разбира се, това могат да постигнат само успешни, доказали се във времето лекари-хомеопати. 

- На кои болести можете вие лично да повлияете с хомеопатия?
- При бронхиална астма мога да излекувам 80 процента от случаите. При раково заболяне, ще бъде трудно да ви кажа и за 1 процент излекувани. При хроничните ставни заболявания успеваемостта е около 60 процента. Много зависи и в кой етап от болестта пациентите са дошли пра мен.

Напоследък се занимавам с лечението на доста пациенти, болни от множествена склероза, със случаи, които са нелечими от каквато и да е медицина. С прилагането на хомеопатични лекарства при тях наблюдаваме много добри резултати. Докарваме ги до състояние, в което те нямат болка и са в ремисия доста дълго време. Представих няколко случая в София на мои пациенти, болни от множествена склероза, при които са постигнати много добри резултати само с хомеопатия. От петима, трима бяха с подобрение на 80 процента. Останалите двама бяха с по-малко подобрение, защото те бяха много сложни и трудни и бяха развили различни физически деформации 

и не може да се направи нищо. Но все пак симптомите им бяха облекчени, което е важно. И това, което мога да направя за тях, е да не им се появяват още деформации.

- Доста хора не вярват в хомеопатията.
- Лекарите хомеопати трябва да посещават малките населени места и да лекуват хората безплатно. Така пациентите сами ще видят ефекта и ще възприемат този тип лечение. Така се прави в Индия. И в най-малките села у нас има хомеопати и те са толкова, колкото и конвенционалните медици.

Основателят на хомеопатията - д-р Самуел Ханеман, преди повече от 300 години също се е сблъсквал с това неверие. И сега съществуват политически и икономически причини нашата наука да има противници. Всичко зависи от хомеопатите - да дадат научни доказателства, че лекуват ефективно, и да ги представят пред всички.

Лекарите хомеопати трябва да са на нивото на конвенционалните лекари. Да има и закон, според който никой да не може да практикува хомеопатия, без да е завършил специализиран медицински университет. Тогава резултатите ще са добри. В Индия лекарите хомеопати учат пет и половина години по програма като на конвенционалните лекари. Имаме 180 хомеопатични колежа и всяка година излизат 2000 нови лекари хомеопати.

- Вие твърдите, че не трябва да се премахват никакви бенки, брадавици от кожата. Сигурно ще ви възразят традиционните лекари?
- Повечето израстъци по кожата са вид защитен механизъм на организма, който го предпазва да не се развият вътрешно в тялото някакъв тип образувания. Те не би трябвало да се премахват. Понякога, особено при тежка наследствена обремененост, при вредни влияния от страна на околната среда или при нездравословен начин на живот, това е знак, че тялото има склонност да развие рак, ако ги премахнете. Имам пациенти, които след премахване на брадавици и бенки по-късно заболяват от рак. Това не е валидно за всички, но е възможно.

- А хомеопатията помага ли при кожни проблеми?
- Често конвенционалното лечение на кожни проблеми само потиска състоянието на пациента и провокира вътрешна болест. Хората трябва да пробват да решат кожните си проблеми с хомеопатия, макар да отнема повече време. Една от функциите на кожата е да се изчиства чрез нея организмът. Кожни проблеми могат да се появят и в процеса на лечение - това значи, че сме елиминирали по-тежка вътрешна болест. Когато при децата кожна болест се потисне, те развиват астма или стомашни проблеми. 

- Много разпространена е вече пластичната хирургия. Вие я отричате, смятате и татуировките за вредни?
- Силиконовите импланти не са добри за тялото на жената, те могат да създадат проблем в следващите поколения, ако жената не е раждала. Жените, които третират кожата си с вредни химични субстанции, получават дефект, от който самите те може и да не страдат в този живот, но той ще бъде предаден на децата им. Гените, свързани с кожата, постепенно ще се променят и след три-четири поколения ще се раждат деца с тежки кожни болести, рак, психиатрични проблеми, аутизъм, автоимунни, сърдечносъдови заболявания. Всяко неестествено нещо довежда до проблеми. 

- Ако едно момиче, което още не е раждало, си оперира носа, който е гърбав, това ще се отрази ли на бъдещото й поколение?
- Тук нямаме наличие на болест, това е козметична операция, която не би трябвало да даде отражение, но е възможно и това да стане. Ако се отиде на пластичен хирург след изгаряне, това е друго нещо. Но по принцип, ако природата ти е дала една форма на носа и ти я изменяш, значи ти се намесваш в нейната “работа”. Трябва да бъдем такива, каквито Господ ни е създал. Защо хората казват: 

“Вярвам в Господ!” 

а като не си харесат носа, вече спират да вярват и отиват да се оперират и променят? /смее се/ 

Човек трябва да обича себе си такъв, какъвто е. Ако промениш нещо отвън, то те променя и отвътре. Трябва да живеем в хармония с това, което ни е природно заложено, да се приспособим. Вместо това ние променяме себе си. Това е погрешно. Всяка една намеса е възможно да доведе до промяна на генетично ниво.

- Какво е Бог според вас?
- Бог е сила, която контролира всичко във Вселената. Движението на планетите, редуването на деня с нощта, промяната на времето и още безкрайно много събития, са достатъчни да ни убедят в съществуването на някаква свръхсила или свръхенергия, която контролира и управлява цялата Вселена. Опитвайки се да идентифицират въпросната сила, хората са я нарекли Бог.

- Вие вярвате ли в Бог?
- Да, общувайки с всеки пациент. Всеки човек притежава някакви божествени качества в себе си. Някой път, когато съм объркан кое лекарство да предпиша, просто запазвам мълчание и се моля на Господ да не сгреша в решението си. 

- Има ли случай и пациент във вашата практика, които никога няма да забравите?
- В моята дълга практика много ми е трудно да избера един случай, защото помня много от тях. Имах един пациент с много тежък псориазис от главата до петите. Неговото страдание беше толкова голямо, че вече беше започнал да мисли за самоубийство. Дадох му една доза от хомеопатично лекарство и пред следващите 3 години той нямаше никакви проблеми. Моя пациентка имаше тумор с туберкулинови бактерии в мозъка. Беше почти на смъртно легло. Направихме хомеопатично лечение и жената живя 10 години. Не са много примерите точно като тези, но те ме стимулират да работя.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА


Какви са съветите му за дълголетие?


След 50-годишна възраст, хората трябва да ходят пеша поне 45 минути на ден, да ядат здравословна храна, да имат добър сън и по-малко да се притесняват. Да играят с малките деца, да се радват на живота със своя партньор, да общуват с приятели. Ако имат семейни проблеми, да търсят срещи с мъдри хора извън близкия си кръг и да избягват напрежението сред близките си. 
Йогите например могат да удължат живота си, това е следствие на упражнения, съчетани с правилен начин на живот - действия, мислене, поведение. Трябва да стоим малко настрана от удоволствията и шанса за дълъг живот го има.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG