Д-р Татяна Мороховец: Авокадо, домати и маслини чистят токсините

Д-р Татяна Мороховец: Авокадо, домати и маслини чистят токсините

Д-р Татяна Мороховец е специалист по вътрешни болести и гастроентерология, наднормено тегло и метаболитен синдром. Част е от екипа на университетската болница "Софиямед" и медицински център FiHealth. Завършила е медицина в Русия.
Има 2 специалности - по вътрешни болести и по гастроентерология, както и диплома за упражняване на класическа хомеопатия.


Д-р Мороховец, какво представлява детоксикацията и как е най-добре да се направи?
- Детоксикацията представлява ускоряване на процесите на извеждане от организма на вредните субстанции. Препоръчителна е за хора с нарушения във функцията на червата (запек, подуване на корема, колит и др.), алкохолна интоксикция, нарушения на чернодробната и бъбречната функция, при хора, приемащи много медикаменти, при жлъчната дискинезия, при нарушения на обмяната на веществата.
Привърженик съм на здравословния начин на живот – предпочитам адекватно физическо натоварване, здравословно хранене, редовни спа процедури, включително парна баня и сауна. Всичко това ще е много по-ефикасно, отколкото различните модерни и понякога екзотични методи за прочистване на организма.

- Колко време трябва да продължи пролетното почистване на организма?
- Отвари от билки ще ви помогнат да въведете ред в организма си. Доказано e, че много от тях усилват движението на течности на клетъчно ниво и извеждат крайните продукти на метаболизма. Най-подходящите билки са цветовете на лайката, листата на касиса, ягодите, червените боровинки и репеят, пъпките от брезата, копърът, мечото грозде, белият оман, конският кестен, орехът, магарешкият бодил, белият хрян, хвойната, джинджифилът, глухарчето.
Има и друг начин за изчистването на токсини – чрез свързването им с различни вещества като активния въглен например. Подходящ е такъв 2-седмичен курс даже 2 пъти годишно. Една чаена лъжичка - 3,3 г въглен, има приблизително площ на едно футболно игрище! Милиони пори в медицинския въглен, подобно на гъба, поглъщат газ и токсини благодарение на своя отрицателен заряд. Въгленът се приема на гладно, с голямо количество вода с лимонен сок, за да не се появи запек около час-два след хранене. Той помага по-лесно да бъдат изведени токсините, пестицидите и паразитите от организма.
Но най-доброто лекарство е храната. Кайсиите, богати на фибри, са много полезни при храносмилателните проблеми. Те помагат при запек. Авокадото – освен че понижава холестерола, нормализира кръвното налягане, намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания, но предпазва и от язва, гастрит, анемия и захарен диабет и укрепва имунната система. Още легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Те са изключително полезни. Маслините съдържат витамини от групата В (важни за мозъка и нервната система), витамин А (за добро зрение), витамин D (за здрави кости и зъби), аскорбинова киселина (укрепва имунитета), витамин Е (предпазва от вредното въздействие на околната среда, предотвратява сърдечносъдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори). Динята, благодарение на богато съдържание на антиоксиданти, предпазва от различни ракови заболявания, включително и от рак на дебелото черво и ректума, също така съдържа и фибри, подпомагащи правилното функциониране на храносмилателната система. Доматите също са богати на витамини А, С , минерали и фибри, както и много други плодове и зеленчуци предпазват от рак на дебелото черво. Смокиновият плод високо се оценява и се употребява като храна, която укрепва организма и му дава сили. А изобилието на антиоксиданти само оказва благоприятно влияние върху черния дроб и целия организъм. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всичките плодове. Една сушена смокиня дава 2 грама фибри – необходимата доза за деня. С това полезно качество подобрява работата на храносмилателния тракт и помага при запек. Лимон, лук, чесън, боб, леща, мляко, спанак, лапад, тиква и броколи са най-употребяваните продукти в ежедневието ни. Те са също и антиоксиданти. Джинджифилът е широко употребяван у нас. Той може да се приготвя по различен начин: пресен, сушен, маринован, пържен, варен или задушен. Има широк спектър на действие и е ефикасен при нарушено храносмилане. Джинджифилът действа като апетитовъзбуждащо средство. Неговите антисептични качества го превръщат в полезно средство срещу чревни инфекции. Например за подобряване на храносмилането се препоръчва приемането на гладно на джинджифил, смесен с настъргана ябълка. Сьомгата и морските дарове също са потенциален източник на здраве. Бедни на въглехидрати и богати на белтъчини, рибата и морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене, както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ. Те са отличен източник на витамин А, следван от сравнително високите количества витамини от групата В (В5, В6 и В12) и Е, с високо съдържание на натрий, калий и фосфор, следвани от магнезий, селен, цинк и желязо, а освен това - полиненаситени, мононаситени и наситени мазнини. Консумацията на сьомга осигурява добра превенция срещу проявата на болестите на сърдечносъдовата система, артрит, диабет, а дори и някои видове рак.

- Какви са възможните странични ефекти на детоксикацията върху организма?
- Няма такива. По-скоро нездравословното хранене ни убива бавно. Трябва да се храним рационално. Кои обаче са най-вредните храни, които задължително трябва да изключим от менюто си или поне да ограничим консумацията им:
- захар и захарни изделия! Консумацията им се увеличава и води до затлъстяване, диабет, развалени зъби, артрит. Заменете я с плодове, мед или поне кафява захар.
- бяло брашно и тестени храни! Нашите прародители са консумирали само пълнозърнести храни и организмът е приспособен към тях. Хлябът и продуктите, направени от бяло брашно (кифли, франзели, кексове и т.н.), забавят храносмилането и са една от основните причини за развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт.
- сол е третата, но не по-малко значима, “бяла заплаха” за здравето. И поредната, чиято употреба е напълно излишна за организма. Растителните продукти съдържат достатъчно количество сол и не е необходимо продуктите и ястията, приготвени от тях, да се осоляват допълнително. Прекалената употреба на сол води до сърдечносъдови и бъбречни заболявания, понижена имунна защита към простудни болести. Заменете я с подправки и билки.
- майонезата, кетчупът, горчицата и повечето сосове са висококалорични, пълни с химикали (оцветители, подсладители, заместители и т.н.), с голямо съдържание на мазнини и въглехидрати, и дори генномодифицирани съставки! Химично-калорични бомби, които нямат място в менюто ви. Носят риск от различни видове рак. 
- газирани безалкохолни напитки – опасност „три в едно” – за здравето и фигурата – те съдържат захар и консерванти, а причиняват и газове.
- кренвиршите и колбасите са едни от най-вредните храни, защото съдържанието им е абсолютна мистерия. В кренвиршите почти няма месо, а само остатъци.

 

Ретро
 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG