Топексперт: Мобилните телефони съсипват сърцето

Топексперт: Мобилните телефони съсипват сърцето

-    Г-н Иванчев, изследвате опасността от радиацията на мобилните телефони и влиянието им върху човешкия организъм. Какво показват вашите проучвания?
-    Основната опасност от радиацията, излъчвана от мобилните телефони, е, че тя влияе отрицателно върху имунната защита на организма. По този начин, предизвиквайки групирането на кръвните телца в т.нар. монетни стълбове, се нарушава тяхната подвижност. Впоследствие съпротивителните сили на тялото срещу вирусите и инфекциите падат драстично. Хората, които говорят по-продължително, са по-застрашени от настинки, грип, ангини… Това обаче е само една от опасностите. 
Радиацията предизвиква сгъстяване на кръвта, а това влияе негативно на обмяната на веществата и повишава риска от ракови и сърдечносъдови заболявания.

-    Вие и вашите колеги сте правили подобни тестове в България с доброволци и наши лекари…
-    Да, така е. През последните няколко години направихме два вида изследвания с групи доброволци. Първите тестове бяха кръвни. При тях лекари изучаваха кръвта на 3 групи хора – които ползват мобилни телефони, които не ползват и които ползват телефони със специален защитен чип. Категорично се доказа отрицателното влияние на преносимите устройства върху организма.

Вторият вид изследвания бяха проведени с невролог. Проследихме действието на телефона върху процесите в мозъка чрез електроенцефалограф, или т.нар. ЕЕГ, което се използва при пациенти с различни неврологични заболявания. Резултатите бяха смайващи. Доказа се безапелационно, че при разговор или дори само когато телефонът е изключен, радиацията влияе негативно върху мозъчните вълни. Разбира се, всичко зависи от цялостното състояние на човек и доколко той е податлив. Факт обаче е, че при по-продължителни разговори може да се стигне до силно главоболие или дори припадъци. 

-    Колко дълго човек може да говори по телефона и това да не му повлияе върху здравето?
-    Няма безопасни разговори. От мига, в който човек вдигне телефона, вредата вече е нанесена. Колкото повече говориш, степента на риска се засилва. За съжаление, има хора, които не спират да бърборят – дали заради работата си или просто защото са пристрастени. Това е много опасно за тях. 
От друга страна, дори само в стаята да има телефон, води до промяна на кръвта, а това – до риск от сърдечни проблеми… А когато вече е в режим на разговор, нещата са още по-сериозни. Ако искате да се предпазите, дръжте телефона максимално далече от вас – в дамската чанта, в раницата… Не сядайте да ядете и да държите устройството на масата. Докато говорите, бъдете максимално кратки. Използвайте слушалки, но не и хендсфри, закачено на ухото. 
Другата, може би една от най-добрите, възможност е да сложите защитно устройство като антирадиационния защитен чип "Торшън" на телефона.

-    Какъв е този чип и доколко предпазва от негативно влияние?
-    Това е стикер, който се залепва на батерията на телефона и променя поляритета на магнитното поле. По този начин той го преобразува, така че да не влияе върху човешкия организъм и основно върху мозъка. Чипът не пречи върху работата на телефона, но елиминира вредните влияния. Разработчиците му твърдят, че премахва до 90% от опасната радиация, но дори и 30% да я намали, пак има значение. 
Чипът има световен патент. Технологията е руска и е създадена за руска космическа програма за елиминиране на вредните излъчвания върху космонавтите. 
Когато първоначално за разбрах за този стикер, и аз бях скептичен, но след това се уверих в неговото действие. От години страдам от хипертония, а след като го поставих на телефона си, кръвното ми се нормализира. От 2 години и цялото ми семейство използва тази предпазна пластина и забелязвам, че боледуват по-рядко от настинки и инфекции, предавани по въздушно-капков път. 
Правим изследвания, за да докажем доколко тези чипове могат да намалят вредата от телефоните.

-    Много хора слагат мобилните устройства в спалните си и ги използват като часовници…
-    Това е изключително вредно. По време на сън човешкият организъм е в покой и неговите защитни функции са намалени. Когато телефонът е до главата ви, сте подложени на още по-неблагоприятно въздействие, отколкото през деня. По възможност през нощта дръжте телефона най-далече от спалнята. Изключете го. За съжаление, много от нас не могат да си позволят този лукс, но поне нека не го използват като аларма. 

-    Наскоро група учени подеха кампания за забрана на телефоните и лаптопите на децата до 18-годишна възраст. Подкрепяте ли ги?
-    Мобилните устройства влияят на децата по същия начин, както и на възрастните, но тъй като детският организъм е в процес на развитие и укрепване, той е много по-податлив. Затова вредното влияние на мобилните телефони върху подрастващите е още по-засилено. И тук вече говорим за всички преносими устройства - таблети, лаптопи и др. Родителите трябва да вземат това предвид.

-    Има крайни мнения, че телефоните са бичът на днешното общество. Някои хора се опитват да се дистанцират напълно от тях. Възможно ли е това?
-    Съвременната цивилизация никога няма да се откаже от мобилните устройства, от лаптопите и таблетите. Ще се появяват все по-нови технологии. Това е нашето общество, комуникациите непрекъснато напредват, ние имаме нужда от общуване. Да, категорично телефонът влияе отрицателно върху човешкото здраве. Въпросът е как да ги намалим до минимум, така че да сме здрави. 

 

Мая Ковачева

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG