На втори май сдружение „Хора и традиции“ ще промотира първото издание на
Кулинарен календар от Брежани и Симитли, Република България и Делчево, Република Македония.
Авторите на книгата са Румяна Панова и Снежана Стоименова, дизайнът е дело на Венцислав Стоянов, част от снимките са предоставени от Арт идея и Ваня Грънчарова, Емил Михайлов и др.
„На 2 май, от 16 часа, в кафе-ресторанта на Радка Груева очакваме домакините на Брежани – с великденски яйца и козунаци, за да отпразнуваме по различен начин красивия празник. - Да се поздравим с възкресението Христово и премерим сили с великденските яйца. - казва Румяна Панова, председател на сдружението. - Книгата е сътворена с много любов, тя е общо дело, защото в нея са записани автентични рецепти от Брежани и региона, запечатали сме мигове от празниците и хората, които ги сътворяват. 10 уникални рецепти ни предоставиха партньорите от Делчево. За нас ще бъде чест всяко домакинство да има книгата, да я пази и се предава от поколение на поколение. “
Книгата се разпространява безплатно и всяко домакинство на село Брежани ще има такава. Тя е изработена по проект „Подобряване накачеството на живот в трансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между община Симитли, Р. България и Делчево, Р. Македония” по Програмата за трансгранично сътрудничество.
Кулинарният календар започва с наздравица: „Събрахме в тази малка книжка тайнството на кулинарията на българката и македонката, изработена с вкус, но най-важното – споделена с обични хора, семейството, приятелите, гостите.
И тези ястия – истински произведения на изкуството с екологични продукти, произведени в собствените градини, овкусени с билки от планината, ухаещи и топли, печени на огън, наричани, са кулинарната идентичност на две общини от две държави, деляща ги само една граница.
Симитли и Делчево.
Културата и приятелството нямат граници. Тайнството на кулинарното изкуство го доказва.
Споделете трапезата ни!
Наздраве!“