Предстои създаването на Европейска бизнес коалиция за противодействие на трафика на хора

Предстои създаването на Европейска бизнес коалиция за противодействие на трафика на хора

Стратегията на ЕС за премахване на трафика на хора за периода 2012 – 2016 г. е към своя край. Темата не фигурира в програмата на нидерландското председателство, въпреки че 2016 г. е ключова година в това отношение. В този контекст, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел поиска от Европейската комисия яснота относно бъдещите действия в борбата с трафика на хора.

 

Във въпроса си до Комисията тя настоява за своевременно изготвяне и публикуване на докладите, оценяващи постигнатия напредък в рамките на изтичащата стратегия и транспонирането на Директивата за борба с трафика на хора. Мария Габриел отбелязва и необходимостта от актуализиране на данните (последните налични са от 2012 г.), което ще предостави възможност за извършване на по-точна оценка по проблема с трафика. В тази връзка препоръчва Евростат да изготви трети доклад с нови изчерпателни и сравними данни.

 

Не на последно място зам.-председателят на Групата на ЕНП настоява за яснота относно актуалното състояние по въпроса за създаването на Европейска бизнес коалиция за противодействие на трафика на хора чрез установяването на партньорства с частния сектор, каквото намерение Европейската комисия заяви през 2012 г.

 

Комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос посочва в отговора си до Мария Габриел, че новата Стратегия за периода след 2016 г. ще бъде представена до края на годината. Понастоящем Комисията работи по първия доклад относно постигнатия напредък в борбата с трафика на хора, който ще бъде представен през първата половина на 2016 г. Докладът за оценка на мерките, взети от държавите членки, за да се съобразят с Директивата, се очаква да бъде публикуван през последното тримесечие на 2016 г. Комисията възнамерява да публикува и доклад за оценка на въздействието на националните закони, криминализиращи ползването на услуги на жертви на трафика на хора.

 

Комисар Аврамопулос потвърждава, че от първостепенна важност е частният сектор да осъзнае реалностите и да му се държи сметка за трафика на хора. Според него създаването на Европейска бизнес коалиция се е забавило във времето, тъй като Комисията обмисля как най-добре да установи сътрудничество с частния сектор, за да може той да изпълни своето предназначение и да се увери, че усилията на коалицията не се дублират с други подобни дейности.

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG