Кукерски курбани разлюляха с танци и песни община Симитли

 Кукерски курбани разлюляха с танци и песни община Симитли

Над хиляда кукери и още толкова гости разлюляха община Симитли с традиционните си кукерски банкети.

Кметът Апостолов направи обиколка на общината и заедно с председателя на Общинския съвет Владимир Христов поздравиха кукерските групи на Полена, Крупник - квартал „Драката”, Черниче, групата от Горна махала на Брежани и  кукерите от Дълга махала в Симитли.

В Полена ръководителят на групата и кмет на селото Веселин Топузов и помощниците му подредиха дълги трапези. Над 250 човека се събраха на площада в селото, за да похапнат вкусен курбан и да се повеселят.

Кукерската група от село Полена е първата, която преди години направи банкет за цялото село, а не само за участниците.

Тази година на фестивала „Симитлия - древната земя на кукерите” групата на Полена спечели второ място за представяне на обредна традиция, наградата за „Най-добре маскирана мечка”, „Най-колоритни старци” и трето място за цялостно представяне.

Кукери, бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели. Организаторите от кукерската група „Драката” нагостиха всички със седем казана курбан, който бе осветен от отец Величко.

Първото хоро поведоха най-малките членове на кукерската група, заедно с кмета Апостолов бе и кметицата на село Крупник, която също обединява кукерите в селото.

Горната махала в село Брежани също направи своя кукерски курбан. Няколко казана приготвиха организаторите, за да почерпят за здраве стотиците, които се бяха събрали на обща трапеза.

Брежанските кукери са единствените, които правят своите костюми от горски лишеи и мъхове. На фестивала „Симитлия - древната земя на кукерите 2016” групата на село Брежани спечели първо място за най-добра маска на бабугер и трето място за най-оригинален кукерски костюм. Брежанци са едни от най-игривите в община Симитли, миналата вечер те показаха какво е да направиш най-дългото и голямо хоро. На два реда тежко македонско хоро играха бабугерите на Брежани, а събралите се над 400 човека не спираха да се веселят.

Кукерската група от Дългата махала в симитлийския квартал „Ораново” също опъна дълги трапези за традиционния курбан, там бе и последната спирка на кмета Апостолов и на Владимир Христов. С голям трибагреник дългите хора не спираха въпреки късния час, а хората, които бяха поканени, над 250, не спираха да се веселят.

Кукерската група  от  село Черниче, „Сухата река” на  Николай Аспарухов-Талайката, спретна голям празник. На игрището в училището в селото се събраха около хиляда любители на кукерството, за да се позабавляват и да почетат традициите.

Организаторите, сред които и съсобственикът в „Агромах“ Методи Бачев, се погрижиха за богатата програма, в която се включиха любимецът на народа Краси Радков, Румяна Попова, фолкпевицата Сара, Камелия с духов оркестър „Виво Монтана” и Константин. Фолкпевецът призна пред всички, че е родом от първото евросело на България - Черниче. /struma.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG