ТЪРСИ

ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ПРОЕКТИ НА ОБЩИНИТЕ ПРЕЗ 2017 Г.

ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ПРОЕКТИ НА ОБЩИНИТЕ ПРЕЗ 2017 Г.

Общините ще могат да реализират проекти за близо 706 милиона лв. през следващата 2017 г. Такива са плановете на Управляващите органи на 5 от програмите, финасирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, по които общините са допустими бенефициенти. Данните са от публикуваните за обществено обсъждане Индикативни годишни работни програми на всяка от програмите и бяха представени от Янислава Вангелова, експерт „Информационно обслужване и услуги“ в Областния информационен център на днешното Заседание на Областния съвет за развитие на област Благоевград.


 4 процедури за общините планира да обяви Оперативна програма „Региони в растеж“ – „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за деца“, „Подкрепа за деинституционализация на социални услуги за възрастни“, „Развитие на туристическите атракции“ и „Енергийна ефективност в периферните райони“ с общ бюджет от 213 млн. лв.

По Оперативна програма „Околна среда“, общините ще могат да работят за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания в мрежата Натура 2000 чрез подхода ВОМР. Програмата за развитие на човешките ресурси ще предостави през следващата година финансова подкрепа от 25 милиона лв. на общините за развитие на социалното предприемачество, за създаване на дневни центрове за комплексна подкрепа за деца с увреждания и техните семейства, както и за насърчаване на социалното включване на деца и младежи в неравностойно положение, с увреждания или в риск. Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ предвижда да работи с общинските власти за осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони, като за целта осигурява 80 милиона лв. безвъзмездно европейско финансиране.


 Най-голям ресурс планира да предостави през 2017г. на общините, Програмата за развитие на селските райони – над 350 млн. лв. Средствата ще бъдат предоставени по 4 от подмерките на Програмата. Три от тях са в областта на горското стопанство и се отварят за първи път през този програмен период. Поради големия интерес на общините към Мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“, Управляващият орган на Програмата предвижда нейното повторно отваряне през септември следващата година.

Обществените обсъждания на всички публикувани годишни работни програми ще приключат до края на месеца, а до края на следващия месец, Комитетите за наблюдение трябва да излязат с решение за окончателно одобрение на програмите си за 2017г.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG