ТЪРСИ

588 микро пивоварни открити за една година

588 микро пивоварни открити за една година

През миналата година в страните от ЕС са открити 588 нови микро пивоварни, което е с 13 % повече спрямо 2014 г. А в сравнение с 2010 г. техният брой се е удвоил. Това стана ясно по време на организираната в Брюксел от Пивоварите на Европа гала вечер „Бирата служи на Европа.

По време на събитието в белгийската столица специално внимание е било обърнато на устойчивата тенденция за постоянното откриване на нови малки и микро пивоварни на територията на страните от ЕС.  В тази връзка председателят на Пивоварите на Европа Павлос Фотиадис коментира: „Европейският пивоварен сектор преживява своеобразен Ренесанс. В Европа вече се произвеждат над 100 стилове пиво и повече от 50 000 марки бира. Освен големите глобални компании, средно големите предприятия също демонстрират огромен потенциал за иновация, а по-малките пивовари пък успяват все по-умело да достигат до новите поколения. “

Няма легално определение за крафт пивоварна, но е прието, че това са пивоварни с годишно производство до около 1000 хектолитра, обичайно на мястото на производство  е и мястото на консумация – бирарии и ресторанти. Крафт бирите най-често се произвеждат чрез горна ферментация, не са филтрирани и пастьоризирани. За миналата година у нас има отворена една микро пивоварна. В държави с развита бирена култура като Чехия и Германия обаче в един град има по 4-5 такива пивоварни.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG