Екипът на Stackport: Не можем да заменим очите, но създаваме възможности за незрящите

Екипът на Stackport: Не можем да заменим очите, но създаваме възможности за незрящите

На снимката отляво надясно: Роман Джуров, Валентин Иванов, Николай Ташев - друг от съоснователите на Stackport

 

Колко неща прочетохте днес? Статуси във Facebook, табели по улицата, рекламни постери в градския транспорт, етикети на продукти, този материал... Едва ли сте се замислили, че възможността да виждате буквите не е даденост. В България незрящите хора са хиляди, по света милиони. За тях обикновените дейности често се превръщат в изпитания. Екипът на българската компания Stackport обаче е създал нещо, които може облекчи живота им – иновативната система VAST, помагаща на незрящи да се ориентират във всекидневието си. Проектът бе сред финалистите, които се състезаваха да представят България на престижния международен конкурс за социално предприемачество The Venture. Двама от съоснователите – Валентин Иванов и Роман Джуров, ни разказаха повече за идеята си.
 

- Какво представлява системата VAST?

 

Валентин Иванов: Представлява алгоритми за мобилни телефони, които помагат на незрящите в пет направления – четене на текст, навигация, пазаруване, асистенция с оператор и по-добра мобилност.

 

Роман Джуров: Целта е да се работи изключително на телефон. В момента сме на финалната права – разработваме очила с камери, чиято употреба в комбинация с мобилното приложение ще достави най-качествения продукт на незрящите и ще им предостави най-голяма свобода и независимост на придвижване и комуникация. (Вижте как точно работи системата VAST във видеото – бел.ред.)
 

- А как се роди идеята?
 
Валентин: При мен нещата тръгнаха от любовта ми към роботите. Когато вече имах свободно време и бях обезпечен, започнах да си играя - да ги програмирам, да се опитвам да ги карам да избягват препятствия и т.н. Някъде в процеса осъзнах, че това, което се прилага като навигация при роботите, може да се приложи и при незрящите хора.
 
Роман: Компанията ни създаде облак, имаме инфраструктура за лайв стрийминг и редица алгоритми, свързани най-вече с видео разпознаване в реално време на статични и динамични обекти. VAST като продукт е сбор от всичко, което сме създали до момента. Видео алгоритмите участват в самото разпознаване.Там, където не могат да се справят с изчислителната мощ на телефона, всичко се изпраща чрез стрийминга, като съответно стриймингът дава възможност и приятел или професионален асистент на незрящия човек да се включи към видео потока и да навигира директно в реално време. Искаме да бъдем полезни за една изключително уязвена част от обществото - близо 300 млн. души по цял свят.
 
- Незрящи хора тествали ли са вече системата и какви са отзивите?
Роман: Да, тествали я, най-вече в частта за четене, тъй като те дефинират като основен проблем липсата на възможност да прочетеш даден текст, да си харесаш продукт в магазина, както и да стигнеш до самия магазин... Най-важното е хората да могат да получават информация, да четат, да се образоват и това е първата ни цел. Продуктът се приема страхотно.
 
- Гарантирана ли е сигурността на хората, които ще използват системата?
Валентин: Отдавна сме започнали експерименти в тази насока, говорили сме с експерти. Внимаваме много, особено с животозастрашаващите неща като навигацията например. Затова и не бързахме да пуснем продукта на пазара, тестваме всичко бавно и внимателно.
 
Роман: Четенето също би могло да бъде животозастрашаващо, ако хипотетично имате някаква алергия и например не ви прочетем правилно съдържанието на някакъв хранителен продукт. Стремежът ни е да ограничим максимално критичните ситуации. Затова на първоначалния етап провеждахме тестове върху самите нас, които сме зрящи. Но имаме уговорка да не пускаме нищо на пазара, което да не е минало тестове с незрящи хора, понеже те разбират околния свят по по-различен начин. Ние никога няма да заменим очите, но въпросът е да се доближим до една комфортна зона. Несериозно би било да гарантираме, че ще разпознаем на 100% всичко видяно.
 
Валентин: Затова и не твърдим, че човек, използващ нашето приложение, ще хвърли белия бастун.
 
- Кога се очаква да пуснете на пазара готовия продукт?
 
Валентин: До два месеца ще пуснем първата сериозна прототипна версия, която ще е публично достъпна. Надяваме се до края на първото полугодие да имаме и очилата, за които споменахме. Връщането на хората с нарушено зрение на трудовия пазар сред целите ви ли е?
 
Роман: Целта е комплексна. Когато живеете в тъмнина, трудовият пазар ви е най-малкият проблем. Замислете се - прекарвате по 8+ часа на работа, това е вашата социална среда. Връщайки човека на работа, ние му даваме редица социални възможности - професионално развитие, удовлетворение от ежедневието, интеграция в обществото. Много е неприятно за един сляп човек, че зрящите обикновено му говорят като на умствено изостанал. А човекът е съвсем нормален, дори с много по-силна сетивност от нас останалите. Единственият проблем е, че му се губи 85% от заобикалящата го информация.
 
- Имайки предвид, че много от незрящите в България не са в добро финансово състояние, ще бъде ли достъпна VAST за по-голямата част от тях?
 
Валентин: Да. За разлика от западните държави, в България слепите не се субсидират. Ценовият ни модел е така направен, че да е максимално достъпен. Честно си казваме – в България не търсим печалба.
 
Роман: Не можеш да развиваш нещо без финансиране, така че няма как да е съвсем безплатно. Но няма да е и с надценките на пазара от десетки хиляди проценти.
Валентин: От Съюза на слепите ни оказват много голяма подкрепа и те ни казаха, че незрящите в България имат среден доход от 200 - 250 лв. на месец.
Роман: Като го сравняваме със суми от по 3 - 4000 евро в Западна Европа, аналогично в долари в САЩ.
 
-Не чакате печалба в България, значи сте се насочили към чуждите пазари?
 
Валентин: Ако ще е мобилно приложение с аксесоари към него, какъв е смисълът да се ограничаваме?
 
- Има ли други подобни системи на пазара и как се отличава вашата?
 
Валентин: Да. Microsoft имат нещо подобно - при тях работи един сляп инженер, който го е създал. Други също. Но при тях трябва например да се купят отделно очила или апарат с камери, да се зарежда и поддържа отделно. Нашата система може да работи и с таблет, с лаптоп, не само с телефон. Дори очилата не са задължителни, макар че е много по-удобно. Също така цените на другите системи, включително прототипните, започват от 3500 долара.
Роман: Докато другите все още говорят за анализ на снимка, ние говорим за анализ на видео в реално време. Като се комбинират факторите цена, комплексност, удобство, гъвкавост, се оказва, че ние предлагаме най-доброто.

Интервю на Деница Райкова

 


 

 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG