Нова акция срещу солта и захарта в храните

Нова акция срещу солта и захарта в храните

Министерството на здравеопазването ще започне преговори с производители за намаляване на солта в хляба и млечните продукти. Същевременно ведомството работи по законови промени за въвеждането на такси върху безалкохолните напитки със съдържание на захар и поетапното елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Това са част от мерките, които МЗ подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, който ни поставя на челно място по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания, обяви служебният зам.-здравен министър Галин Каменов.

В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70% от хората не спортуват, почти 40% пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол. Всички тези рискови фактори допринасят за около 40% от смъртните случаи в страната, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Каменов обясни, че първата мярка на МЗ е да проведе разговори с производители на хляб и млечни продукти да влагат по-малко сол в тях. По думите му това няма да коства нищо като инвестиция на фирмите от бранша и затова ведомството разчита на успешни преговори.

“Намалената консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 милиарда долара от лечението в рамките на едно десетилетие. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението и поне 10% по-малко смъртни случаи от сърдечна атака“, посочи Каменов.

Наред с това две работни групи подготвят предложения за облагане с допълнителна такса на сладките безалкохолни напитки, както и за елиминирането на трансмазнините в преработените храни. По отношение на сладките напитки световният опит сочи, че при повишаване на цената има отлив от консумацията им, което оказва благоприятно въздействие върху здравето на хората, отбеляза зам.-министърът. /Mediapool

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG