Бистра Манева: Скуош - супер начин да се забавлявате и да влезете в перфектна форма

Бистра Манева: Скуош - супер начин да се забавлявате и да влезете в перфектна форма
От началото на 2017 година България преживява тенис мания заради Григор Димитров. Но тенисът на корт не е спорт, който е толкова лесно да се практикува. Малко по-различно е положението със скуоша - все още непознат у нас спорт, но всъщност идеален начин човек да поддържа отлична физическа форма. За тайните на скуоша и къде можем да го практикуваме разговаряме с Бистра Манева, един от хората в България, за които скуошът вече е начин на живот.
 

- Здравей, Бистра. Разкажи ни с няколко думи за себе си, с какво се занимаваш в момента? Здравейте, казвам се Бистра и съм на 26 години. Завършила съм Национална спорта академия със специалности: треньор по бадминтон, преподавател по физическо възпитание и кинезитерапевт. В продължение на 12 години се занимавах професионално с бадминтон и той беше целия ми живот, докато на едно състезание преди 6 години на полуфинал на двойки се контузих и скъсах предни кръстни връзки. Започна период на дълго възстановяване и докторите ме посъветваха да спра със спорта за високи постижения, но нямаше как да се откажа от нещо което обичам с цялата си душа - спортът.

По същото време работех в скуош зала и всеки ден гледах как играят, докато не реших и аз да пробвам. Запалих се веднага, защото скуошът също като бадминтона е ракетен спорт и в момента, в който хванах ракетата за първи път усетих, че няма страх и повярвайте ми, чувството бе неописуемо. И така, вече няколко години съм треньор по скуош, а съвсем скоро се сдобих с Level 2 за треньор от Световната федерация в Любляна. В момента, освен че преподавам, с моя колега Костадин Симеонов се занимаваме с организирането на скуош лига - "Squash League 4You". За наша радост този уикенд в Ориндж Фитнес в Paradise Center ще се проведе 1 кръг, на който могат да вземат участие всички които имат желание да се докоснат до магията на този така увлекателен и динамичен спорт.

 

- Какви качества трябва да притежаваш и развиеш, за да станеш добър играч на скуош?
Скуошът е спорт, който развива основните физически качества като: бързина, ловкост, издръжливост, гъвкавост и кординация. Той е един от най-интензивните спортове и подобрява работата на сърдечно-съдовата и дихателна система. Натоварва горната и долната част на тялото, влияе положително върху тактическото мислене, а също така е един много хубав метод за релаксация след натоварен ден. За да си добър играч, е нужно да имаш желание и упорист, но най-важното е да се чувставаш щастлив, да се забавляваш и да се наслаждаваш на играта.
 
- Захванала си се с амбициозна задача - да популяризираш скуоша в България. Какви са плановете ти в тази насока?
Силно се надявам, че всички, които се занимават и имат някаква връзка с този спорт, се опитват да го популяризират, защото това е единственият начин скуошът да стане част от начина на живот на повече българи. Наскоро мина едно събитие, което организирах - "Скуош за момичета”, от което останах приятно изненадана, защото присъстваха много жени, които опитаха спорта за първи път и за мое щастие много им хареса. В момента някои от тях са мои клиенти. Така че, плановете и идеите в посока популяризирането на този спорт са много и лично за мен са задължителни. It’s never too late to play Squash!
 
- Кога ще се проведат четирите турнира по скуош, които организираш тази година, кой може да участва и ще има ли награди?
Първият кръг на лигата е този уикенд - 25-26 февруари (събота и неделя), от 10:00 часа, в "Ориндж Фитнес", Paradise Center, етаж 3. Вторият кръг ще се състои на 13-14 май, трети кръг - 30.09 -01.10 и четвърти ще е на 02-03 декември. Всички кръгове се провеждат в "Ориндж Фитнес", Paradise Center в София. Всеки, който има желание може да участва, може да се запише на нашата Facebook страница "Squash League 4You". Имаме и сайт - www.squashleague-bg.com, а желаещите да се запишат могат да го сторят на нашите телефони 0886 497 080 - Бистра, 0889 800 695 - Костадин, както и на телефоните на "Ориндж Фитнес". Има осигурени много награди от нашите спонсори и партньори. Искаме да благодарим на Actualno.com и Sportlive.bg, на сребърните ни спонсори ресторант Infinity Garden и туристуческа агенция MY TRIP, бронзовият ни спонсор Minkov Brothers и нашите партьори - спорта марка за скуош KARAKAL, COMPRESSPORT, BODY HEALTH AND LIFE, MAGIS landscape studio, PETROVA PASTRNERS, fast food FIXMIX, минерална вода BORJOMI, Racket Power и нашите домакини "Ориндж Фитнес". Всички са добре дошли, за да усетят магията на скуоша и да погледат отблизо истинската игра. 
 
Интервю на Ивайло Ачев

 

 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG