България гласува против отглеждане на втори тип ГМО-царевица в ЕС

България гласува против отглеждане на втори тип ГМО-царевица в ЕС

Европейската комисия предстои да реши дали да допусне две нови генетично модифицирани култури да бъдат разрешени за отглеждане на територията на ЕС, стана ясно във вторник.

В момента единствената допусната култура за култивация в ЕС е царевицата MON810 на компанията "Монсанто“, която получи разрешение през 1998 г. и в момента чака подновяването му. Към момента исканията за отглеждане на генно-модифицирани организми (ГМО) в ЕС са общо 8, като 4 от тях имат положително становище от Европейската агенция за безопасност на храните.

Повечето правителства в ЕС са отхвърлили в понеделник да се разреши отглеждането на двата нови щама генетично модифицирана царевица на територията на ЕС, предадоха информационните агенции. Вотът на България също е бил отрицателен, съобщи неправителствената организация "За Земята“.

Гласуването бе в рамките на Апелативния комитет по ГМО към Комитета за растенията, животните, храните и фуражите (PAFF Committee), в който участват представители на държавите членки и ЕК. Тъй като гласовете "против“ не са били достатъчни за квалифицирано мнозинство, според процедурата крайното решение ще бъде взето от Европейската комисия.

Става дума за два нови щама ГМО-царевица, технически наречени Bt11 и 1507, които са на Syngenta и Dow-Pioneer. Предназначени са да издържат на пръскане с хербицида глюфозинат на Bayer. Според "За Земята“ той е класифициран като потенциално вреден за хората./Mediapool

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG