По-скъпият газ не трябва да вдигне цените на стоките и услугите

По-скъпият газ не трябва да вдигне цените на стоките и услугите

Поскъпването с близо 30 процента на цената на природния газ от април не би трябвало да се отрази върху цените на останалите стоки и услуги по веригата. Повлияни ще са само цените на топлоенергията и електроенергията на топлофикациите, но това става в момент, в който отоплителният сезон приключи, и до наесен Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) очаква положителен ефект от ангажимента на "Газпром" за предоговаряне на цените си за Източан Европа. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, след заседание на регулатора във вторник, на което бе потвърдено поисканото от обществения доставчик "Булгаргаз" поскъпване на природния газ.

Думите на Иванов идват в отговор на прогнози на различни браншови организации за поскъпването на техните стоки в резултат на увеличението на газовата цена със сериозните 30 на сто.

"В еднаква степен те трябваше да имат основание да намалят цените, когато ние намалихме цената на природния газ с 61 процента - два пъти повече, отколкото е повишението сега. Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна и аз питам българските потребители дали те почувстваха, че цената на природния газ намаля с 61 процента. Сега стана една трета от цената, която имаше само преди две години и половина", посочи Иван Иванов.

Той допълни, че специално е направил проверка в данните на НСИ и установил, че предишните поевтинявания на газа не са отразени в цените на нито една стока. "Ако природният газ е толкова важен ценообразуващ елемент, защо тогава нищо не поевтиня“, попита Иванов./Mediapool

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG