Приемът в болница отново с лична карта

Приемът в болница отново с лична карта

Старата система за чекиране с лични карти при прием и изписване от болница ще замени пръстовите отпечатъци, които съдът отмени окончателно преди ден. Това ще стане след обнародването на съдебното решение в Държавен вестник, съобщи пред Mediapool подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров. Това трябва да стане до две седмици. Петров обясни, че тази опция е предвидена в Националния рамков договор и от здравната каса само ще пуснат указание.

 

Система за прием с лични карти на практика никога не е излизала от употреба, тъй като продължи да действа като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях беше затруднено.

 

Петров посочи, че системата за пръстова идентификация е блокирала редовно, включително и днес. Това обикновено се случвало в пиковите дни и часове за прием през седмицата, предимно в понеделник и четвъртък около 11 часа.

“Това освен на пари доведе до много загуба на време, нерви и поради постоянните грешки и сривове в системата и регистриране на пациенти по алтернативен начин, те всички бяха проверявани от районните каси, което отклоняваше проверяващите от нормалната им контролна дейност“, каза Петров.

 

“Така че няма никакъв финансов ефект за касата от въвеждането на тази система, а има само загуба на средства за НЗОК и болниците за самата система и за устройства“, коментира Петров.

 

Той не е убеден дали чекиращите устройства, купени от болниците, които позволяват да бъдат използвани и с карта, ще могат да се съвместят и използват при една бъдеща система с електронни здравни карти.

 

Авторите на системата за пръстова идентификация от “Стемо – Гама Консулт“ обясниха при нейното представяне, че четците допускат и чекиране с карта, което ще позволи впоследствие да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни./Mediapool

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG