Пет заместителя на захарта

Пет заместителя на захарта

Обичате да подсладявате храната си, чая, кафето? Все повече хора търсят заместители на класическия подсладител – захарта. Те може да са малко по-скъпи, но със сигурност предложенията, които ще Ви направим са по-здравословни, некалорични и носят редица ползи. Важно е обаче да търсите винаги органични продукти, а не рафинирани.

Защо да смените захарта? Защото прекаленото й консумиране е един от факторите, които водят до  метаболични и коронарни проблеми.  Продуктът наистина ни се услажда, но употребата му може да доведе до редица дисбаланси в тялото Ви. Най-лошото от всичко е, че захарта е силно пристрастителна и се съдържа в голяма част от продуктите, които консумираме дневно.

Добрите новини са, че има има някои естествени заместители на тази съставка.

Кокосова захар

Кокосова захар

Кокосовата захар е натурален продукт, който се използва като естествен подсладител в традиционната азиатска кухня. Като цяло, това е по-здравословен вариант от рафинираните захари. Неговият гликемичен индекс е само 35. В допълнение, той Ви дава значително количество основни минерали, които са от полза за вашето здраве.

Всъщност нивата на витамин С също са доста високи и допринасят за получаване на препоръчителната дневна доза, от която се нуждае тялото ви.

Това е и един от най-устойчивите подсладители в света. Кокосовата захар идва от дърво, което е от полза за околната среда.

Сироп от якон

Yacon-Syrup

Сиропът от якон  се отличава с ниския си гликемичен индекс и високото му съдържание на основни минерали и хранителни вещества.

Използването му не пречи на нивата на кръвната Ви захар. Той също така не влияе на метаболизма и всичко това се случва, защото няма много калории.

Противно на това, което се случва с традиционната захар сиропът  насърчава загубата на тегло.

Има сладък вкус и по-тънка консистенция от меда. Между другото се откроява като много ефективен пробиотик.

Мед

 

Няма как да минем без меда. Откроява се с висока енергийна стойност, има основни хранителни вещества и антибиотични съединения.

Въпреки това, той има високо съдържание на калории, но не влияе на метаболитните ви функции.

Медът предотвратява и лекува много заболявания. Поради това е важно да се провери качеството и автентичността му. Някои компании разпространяват рафинирани версии на продукта или го смесват с традиционната захар.

Стевия

IMG_42341

Стевия не е най-популярният алтернативен подсладител на пазара, но е един от най-сладките и здравословни.

Неговата способност да подслажда превъзхожда самата захар, а в същото време не е калорична и не повишава нивата на кръвната захар .

Агаве

 

Сиропът от агаве идва от  Централна Америка. В действителност това е една от най-популярните опции за заместване на рафинираната захар. Неговият гликемичен индекс е само 30.

Това означава, че тялото ви ще го смила по-бавно, а и не влияе  на кръвната захар. Вместо това сиропът от агаве се явява  значителен източник на енергия, за постигане на  добро умствено и физическо представяне.

В магазините има два вида. Най-добре е да изберете тъмния сироп, защото е по-малко рафиниран от светлия .

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG