S&P: В БГ икономиката няма дисбаланси

S&P: В БГ икономиката няма дисбаланси

Българската икономика расте в синхрон с останалите държави от Източна и Централа Европа и няма признаци за дисбаланси.

Това коментира пред Ройтерс водещият регионален анализатор от международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) Карен Вартапетов.

Той допълни, че приемането във валутно-курсовия механизъм на еврозоната, което предхожда присъединяването към единната европейска валута, би довело до вдигане на рейтинга.

През последните дни редица икономисти в България предупредиха за дисбаланси в икономиката ни. Според тях доходите растат много по-бързо от производителността, а икономиката прегрява. За това говори и ниския ръст на безработицата.

През юни Стандард енд Пуърс повиши перспективата на оценката си за България до положителна, посочвайки, че шансовете това да стане и със самия рейтинг догодина са едно към три, ако се запази силният растеж и София вземе мерки да продължи намаляването на лошите кредити в банките. Агенцията дава оценка BB+ (лат. букви) на България, което е една степен под инвестиционното равнище и е по-ниска, отколкото рейтингите на конкурентните агенции Мудис (Moody's) и Фич (Fitch).

Обновяването на рейтинга на страната ни се очаква на 1 декември. България се движи в съответствие с общата тенденция - на изключително силно циклично възстановяване в региона, каза вчера Вартапетов. В случая с България този растеж не генерира дисбаланси като например дефицит по текущата сметка или балон на недвижимото имущество. Ето така България е различна, допълни той./dir.bg


 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG