Ще поскъпне ли живота с приемане на еврото?

Ще поскъпне ли живота с приемане на еврото?

Икономисти влязоха в остър спор, ще се вдигнат ли цените след приемане на еврото.
„След въвеждането на еврото, няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави и никой не може да каже дали това е следствие от въвеждането на европейската валута или е свързано, например, поскъпването на горивата”, коментира пред Нова телевизия Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.
"Немската статистика показва около 1% инфлация", уточни той.
Той припомни, че в прибалтийските държави, които последно влязоха в еврозоната, инфлацията беше между 0,5% и 0,6%.
Дацов припомни и ползите от влизането в Еврозоната. Според него така ще влезем в "клуба на богатите", където лихвите за бизнеса са много по-ниски, а инвестициите повече..


На обратното мнение е доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет.
Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента. В Германия имаше една огромна инфлация. Това, което струваше 99 пфенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха”, коментира доц. Банчо Банов.
Според него инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени.
Банов припомни и мнението на нобелиста Джоузев Стиглиц, че еврото е пробита валута и няма бъдеще. Според него членството ни в ЕС е довело до загуба от 18 млрд. лв./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG