Ново държавно предприятие поема управлението на риска от природни бедствия в земеделието

Ново държавно предприятие поема управлението на риска от природни бедствия в земеделието

Ново държавно предприятие ще управлява риска от неблагоприятни климатични събития в земеделието. То ще изпълнява функции по организиране и провеждане на активни въздействия върху градовите процеси и други неблагоприятни атмосферни явления; изкуствено увеличаване и преразпределяне на валежите; радиолокационно площно измерване на валежите и осигуряване на радарна метеорологична информация на други заинтересувани ведомства. Това предвижда проекта на Закона за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, публикуван в сайта за обществени обсъждания на Министерския съвет.

Новосъздаденото държавно предприятие ще бъде правоприемник на сега действащата Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, като ще поеме изпълняваните от нея функции и предвижданите нови такива във връзка с разширяване обхвата на противодействие срещу неблагоприятните климатични събития в земеделието.

Предвижда се органи на управление да бъдат министърът на земеделието, храните и горите, Управителен съвет, който да включва представители на Министерство на земеделието, представител на земеделските стопани, представител на Асоциацията на българските застрахователи, както и директор, ангажиран с представителни, организационни, ръководни и контролни функции.

С приемането на законопроекта ще се осигури възможност за разширяване обхвата на системата за борба с градушките, като се постигне защита върху 100% от обработваемите земеделски земи в страната (за които не са налице забрани и ограничения от различно естество), както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност – Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София./agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG