Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

В случай че бъдат приети, сертификатът за качество ще бъде издаван от министъра на туризма за срок от 3 години. „Чрез етикет за качество ще се удостоверява прилагането на съответните стандарти за качество на предлаганите туристически услуги", е записано в мотивите към закона. Всички обекти, които притежават значката, пък ще бъдат включвани в специален каталог.

За да се следи дали търговците спазват наистина изискванията, то специална комисия ще ги проверява всяка година и при установяване на нарушения издаденият етикет за качество ще става невалиден. Какви обаче ще са изискванията за получаване на тапията все още не е ясно.

В новия закон се предлага още да бъде създадено и специализирано звено към министъра на туризма, което да следи за качеството. В момента тази функция е в ръцете на Комисията за защита на потребителите (КЗП), които имат правомощията да налагат санкции. Част от служителите на комисията пък ще бъдат прехвърлени към министерството./monitor.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG