Откриват изложба „За нея ние се борим, за нея ние мрем“ по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Откриват изложба „За нея ние се борим, за нея ние мрем“ по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 19 юли от 11:30 часа в Народното събрание на Република България ще бъде открита изложбата „За нея ние се борим, за нея ние мрем“ по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Експозицията представя най-мащабната въоръжена съпротива в Македония и Одринска Тракия след 1878 г. чрез оригинални снимкови, документални, печатни и веществени материали, съхранявани във фондовете на Регионален исторически музей-Благоевград.
Експонираните материали представят дейци и ръководители на въстанието от лятото на 1903 г. Разкриват ръководството на ВМОРО и чети на ВМОК, действащи в единство с тези на Органицацията. Проследяват развоя на революционните действия в създадените шест революционни окръга. Отразен е и жестокият му погром.
Особено място в изложбата заемат оригиналните програмни документи ВМОРО и ВМОК. Сред най-ценните експонирани документи са някои от оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, свързани с организационни въпроси по подготовката на въстание в Македония. Един от акцентите в изложбата е дневникът на костурския войвода Васил Чекаларов, писан в разгара на бойните действия, придружен с негов личен бинокъл. В изложбата може да се види лично оръжие на струмишкия войвода Христо Чернопеев, на куриера на ВМОРО Стоил Просяков и на четника Христо Руков. Представени са още лични вещи на участници в Илинденско-Преображенското въстание от Пиринския край: Никола Трайков Сатиев, Димитър Костов, Христо Хаджипопов и др. Могат да се видят още печатни издания, илюстриращи освободителните борби в Македония и Одринско, издадени в началото на ХХ в.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG