ТЪРСИ

Шест български банки "на изпит" пред Европейската централна банка

 Шест български банки

Шест български банки ще бъдат гледани под лупа от Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще им извърши цялостна оценка, стана ясно от съобщение на БНБ. Това е по искане на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

 

На оценка ще бъдат подложени следните шест банки:

- УниКредит Булбанк АД

- Банка ДСК ЕАД

- Обединена българска банка АД

- Първа инвестиционна банка АД

- Централна кооперативна банка АД

- Инвестбанк АД

 

Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките с актуална класификация като значими или с възможност да станат значими по смисъла на член 6, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1024/2013.

Процедурата ще започне през ноември 2018 г., а резултатите - в агрегиран вид и поотделно за всяка банка - се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г. Крайната дата за целите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г., съобщават о6ще от БНБ.

България трябва да отговори на много изисквания, за да бъде приета в Единния надзорен механизъм (ЕНМ), съобщават от Европейската централна банка./dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG