"Моля ви, този път не губете време. С този апел председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна към Великобритания, след като тази нощ ЕС даде още шест месеца - до 31 октомври, "за да намери най-доброто възможно решение" на дилемата Брекзит.

"Даваме им много време да вземат решение", заяви ирландският премиер Лео Варадкар и изтъкна, че Европейският съюз не е затвор. "Никой не е длъжен да остава (в него), но той също така е и дом и ние няма да изхвърлим никого от него."

Защо ЕС даде това време на Обединеното кралство и какво решение на казуса очаква? Какви са препъникамъните пред Тереза Мей и какви са рисковете за обединена Европа? А възможен ли е обрат - ненапускане? На тези и други въпроси търсим отговор от Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи.

 

- И след тази среща на върха на ЕС изводът, направен от евролидери, е: всичко около Брекзит е възможно, всички опции са на масата. Каква е печелившата опция, според вас?

- Първото и най-важно, което трябва да се отбележи, е, че Великобритания не е готова да напусне Европейския съюз. Не е по-готова от преди 2 години, когато стартира процедурата. Като взеха това предвид, европейските лидери са готови за продължително отлагане само и само да се достигне до Брекзит със споразумение. Според мен тази опция явно надделява и за двете страни. Видя се, че британският парламент гласува за Брекзит със сделка. Както и всички европейски лидери, независимо от това за какво отлагане са - по-голямо или по-малко. Те са категорични, че трябва да има Брекзит със сделка.

Но даже и да има Брекзит със сделка, Великобритания не е готова да излезе от ЕС. Ще дам пример от сферата на търговията. В момента Обединеното кралство използва търговски споразумения чрез ЕС с над 72 държави. Ако страната излезе от ЕС дори със споразумение и няма подписани отделни споразумения, ще трябва да търгува с мита, по стандартите на Световната търговска организация, което ще удари допълнително британската икономика. До ден днешен Тереза Мей не е направила нищо да подпомогне британската икономика - няма търговска сделка със САЩ, няма с Япония, с Китай. Този пример идва да покаже колко неподготвена е Великобритания за излизане от ЕС.

 

- Много или малко са тези 6 месеца отсрочка, които получи Великобритания? Френският президент Еманюел Макрон настоя за по-малка отсрочка, докато други лидери, сред които и нашият премиер Бойко Борисов, даваха до година и половина. Какво се очаква от Мей (или евентуален неин наследник) да направи през даденото й време и дали ще успее да получи нужната подкрепа в страната си?

- Няма да успее за тези 6 месеца. Всъщност голямото разминаване е между канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон. И двамата са съгласни на отсрочка, но Макрон иска да оказва по-сериозен натиск върху Великобритания да стигне до някакво споразумение. Две години и половина бяха загубени, а дали ще има отсрочка 6 месеца, година или две..., нищо просто не се случва. Британският парламент е запушен от възможността за пробив за одобрение на сделката; преговорите между лейбъристите и консерваторите са в задънена улица - и двете партии обвиняват своите лидери в предателство. Водещата тема на преговорите - оставането на Великобритания в митническия съюз, е препъникамъкът, който за момента няма решение - лейбъристите са категорично за това, а консерваторите са против.

Тоест, тази задънена в момента улица няма изход. И всъщност усилията на президента Макрон са най-вече към това да не се дава отсрочка без край, а все пак да има натиск над Мей да не губи време, а да постигне някакво споразумение.

Иначе лидерите на ЕС са съгласни, че Брекзит няма да се случи скоро и това вече им е напълно ясно.

 

- Вече се очертават следствията от всичко това: сваляне на Мей, общи избори, нов референдум? И да евентуално да настане обрат...

- Най-важно в случая е как Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент. Важно е, тъй като Великобритания не е готова и за тези избори. А такива избори ще се проведат и в ЕП ще влязат 73-ма британски евродепутати - това все пак са 10% от целия ЕП. Очакванията са от тези 73-ма около 20 да са лейбъристи, а над 50 да са крайни националисти, анти-европейци и про-Брекзит настроени. Това много притеснява европейските лидери и най-вече Европейската народна партия, която няма своя партия посестрима във Великобритания. Една голяма част от британските представители в ЕП всъщност ще се включат в ядрото на националистите, популистите и анти-европейски настроените депутати, които се очаква да са близо 1/3 от всички в ЕП. Това ще затрудни неимоверно формирането на новата Европейска комисия и ще блокира решения на ЕП, които засягат бъдещето на Европа.

 

- А как ще се държи Великобритания в Европейския съвет? Ще има ли "искрено сътрудничество" (по думите на Жан-Клод Юнкер), такова, че Обединеното кралство да не блокира важни за ЕС решения. Има някакъв уплах, че това може и да се случи.

- Ето това е другият важен въпрос. В писмото, което Тереза Мей изпрати до Доналд Туск миналия петък, има едно много важно изречение, с което казва, че до оставането си в ЕС Великобритания ще бъде предсказуем и надежден партньор на европейските държави. Тоест, г-жа Мей се опитва да успокои европейските лидери, че Великобритания няма да блокира важни решения на ЕС27. Но ние трябва да преценяваме с различно око участието на Обединеното кралство в Европейския съвет и на британските депутати в Европейския парламент. Ако Великобритания с Тереза Мей може да е надежден партньор на ЕС, британските евродепутати точно обратното - очаква се да бъдат деструктивна част от ЕП.

 

- Тръмп не пропусна да захапе Европа, като написа, че ЕС е прекалено суров към Великобритания. Не за пръв път критикува общоевропейския подход, защо го прави, според вас?

- Това е поредната атака на Доналд Тръмп срещу ЕС. Прочетох неговия туит и припомням, че Тръмп постави прът в колелата на Брекзит, като категорично отказа да подпише споразумение за свободна търговия с Великобритания ако има "мек" Брекзит. Той постави условие, че ще сключи търговско споразумение с Обединеното кралство, ако страната мине на "твърд" Брекзит. Това подкопа усилията за решаване на казуса, защото едно търговско споразумение САЩ-Великобритания е жизнено важно за британската икономика и щеше да даде глътка въздух на Тереза Мей. Тръмп отряза тази възможност от една страна, а от друга напада европейските лидери. При всички положения американският президент се бори за Великобритания с "твърд" Брекзит.

 

- Благодаря ви за това интервю, г-н Керемедчиев

dir.bg