Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на околната среда с поредица от инициативи

Дирекция „Национален парк Рила“ отбелязва Световния ден на околната среда с поредица от инициативи

Честванията по повод Световния ден на околната среда – 5 юни, ще започнат на 3 юни в София с участие на Дирекция „Национален парк Рила”(ДНП Рила) в годишното събитие на Националния Доверителен ЕкоФонд.Програмата включва семинар на тема „Електромобилност и екоефективност“ и връчване на годишните награди за 2019 за литературни творби на тема „Топлинни острови – градове градини“ в памет на големия български природозащитник Мими Праматарова.

На 5юни 2019 г. е обявен за Ден на отворените врати в Посетителски център – Паничище, Посетителски-информационен център – гр. Самоков и Централен офис на ДНП Рила в Благоевград. Посетителите от 10.00 до 17.00 ч. ще имат възможност да се запознаят с важността и значението на Национален парк „Рила“, както и с дейностите за неговото опазване. С тематични беседи от експертите на парковата дирекция специално внимание е отделено на популяризиране на зеленото природно богатство на защитените територия.

На 8 и 9 юни са организирани два опознавателни туристически маршрута на територията на НП „Рила” с тематични беседи за запознаване с биоразнообразието на защитената територия и резерват „Парангалица”. Първият ще стартира на 8 юни от м. „Карталска поляна” до хижа „Македония” с участието на деца и младежи от Сдружение „Млад планинар“, гр. Петрич, служители на РИОСВ – Благоевград, Д „НП Рила“, Регионална лаборатория – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. Същият ден ще започне двудневна екологична програма с учебна опознавателна цел с ученици от Клуб „Вселена 7“ към Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград – запознаване с биологичното разнообразие на НП „Рила“ и преходи в защитената територия.

На 8 юни по повод Световния ден на околната среда партньорските екоинициативи продължават с организирано почистване на района на хижа Мальовица на територията на НП „Рила“ от доброволците от Сдружение „Върхът Мальовица – 2013“.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG