ТЪРСИ

Акционерите на Нисан одобриха реформа за излизане от кризата

 Акционерите на Нисан одобриха реформа за излизане от кризата

Акционерите на Нисан (Nissan) одобриха реформа в системата на управление на компания след скандалното отстраняване на бившия шеф Карлос Гон, съобщи агенция Киодо.

Решението беше взето на събранието на акционерите, провело се днес в централата на Нисан в Йокохама.

Промените предвиждат да бъдат създадени три независими комитета, които ще засилят контрола над одита, възнагражденията и назначаването на мениджъри на високи постове. Главният акционер на Нисан, френската компания Рено (Renault) ще бъде представена в тях от председателя на съвета на директорите Жан-Доминик Сенар и главния изпълнителен директор Тиери Болоре.

В същото време японските и френските партньори не постигнаха съгласие по въпроса за по-нататъшното сътрудничество в рамките на съюза. Президентът на Нисан Хирото Саикава заяви, че планира да продължи да обсъжда отношенията с Рено от гледна точка на разпределението на капитала, но не подкрепи идеята на френската страна за интеграция на концерните. Сенар подчерта, че такова обединение "не е удар по Нисан" и че ще продължи да подкрепя този вариант.

Необходимостта от промени в управлението на компанията възникна след като токийската прокуратура арестува миналата година бившия шеф на Нисан Карлос Гон по обвинения във финансови злоупотреби. Той оглавяваше и целия съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi).

В момента Рено държи 43,4 процента от акциите в Нисан, има право да назначава ръководителя на тази корпорация и членовете на съвета на директорите, а Нисан има 15 процента в Рено и е лишен от право на глас във френската група. Японската страна настоява тази ситуация да бъде преразгледана и тя да увеличи дела си в Рено./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG