ПРЕДЛАГА СЕ ОБОСОБЯВАНЕ НА ЗОНИ ЗА МОТОРНИ СПОРТОВЕ В ГОРИТЕ ОКОЛО СОФИЯ

ПРЕДЛАГА СЕ ОБОСОБЯВАНЕ НА ЗОНИ  ЗА МОТОРНИ СПОРТОВЕ В ГОРИТЕ ОКОЛО СОФИЯ

По инициатива на Югозападното държавно предприятие днес в ИАГ се проведе първа работна среща за обсъждане на предложения за регламентиране на моторните спортове в горите около София. Многофункционалното стопанисване на горските територии предполага намирането на решение за съвместното им ползване от туристи, колоездачи, офроуд-деятели и ловци.

Във фокуса на срещата беше създаването на информационна платформа, с която да се регламентират зоните, трасетата и времето, необходими за ползване от различните страни. Това предложиха представителите на офроуд общността, туристическите и колоездачни сдружения и ловно-рибарски дружества. Коментиран беше и въпросът за въвеждане на такса при движението по специализираните трасета, която да позволи тяхното опазване и поддържане. 

ЮЗДП сподели досегашния си опит при организирането на спортни състезания и изрази готовност да съдейства при обособяването на територии за различните видове спорт. Поет бе ангажимент и за надграждане на уеб-базираната горска карта на предприятието, която да информира за режима на ползване на спортните трасета.

 Експерти припомнят, че съгласно горското законодателство движението на пътни превозни средства, с изключение на велосипедите, е забранено извън горските пътища или обозначените за целта трасета. Това налага обособяването на специални маршрути извън горските пътища, които да са подходящи за упражняването на моторни спортове.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG