Два златни и още четири медала спечелиха лингвистите на Международната олимпиада в Корея

Два златни и още четири медала спечелиха лингвистите на Международната олимпиада в Корея

Златният медалист Здравко е втори във вечната ранглиста на престижната Международна олимпиада по лингвистика
 

С шест медала, 2 от които златни, се завръщат българските състезатели

 

XVII-а Международна олимпиада по лингвистика (IOL) се проведе между 29 юли и 02 август 2019 г. Домакин на тазгодишното издание на олимпиадата бе град Йонгин, Южна Корея. Участваха 54 отбора от 36 държави от целия свят, което прави над 350 участници. В същата тази олимпиада България е на трето място в света в класирането по държави според броя медали. Страната ни е инициатор на МОЛ, и традиционно не само изпраща по осем участници, но и ежегодно постига забележителни резултати.

 

И през 2019 г. успехите не закъсняха: българските национали се завръщат с 6 медала (2 от които златни), 1 почетна грамота, както  и почетни грамоти от отборното състезание.

 

Състезателните дни бяха 30 юли (индивидуално състезание) и 01 август (отборно). Два златни, два сребърни, два бронзови медала ще донесат лингвистите на родна земя утре, а Отбор 2 (Марко, Матей, Йоан, Никол) - почетни грамоти от отборното състезание.

 

Съставът на тазгодишните тимове бе:           

  • Здравко Иванов, 12. клас, СМГ София (отбор 1) - златен медал
  • Матей Петков, 11. клас, НПМГ София (отбор 2) - златен медал
  • Елена Кескинова, 11. клас, СМГ София (отбор 1) - сребърен медал
  • Цветелина Стефанова, 11. клас, СУЕЕ Русе (отбор 1) - сребърен медал
  • Виктор Балтин, 11. клас, ППМГ Бургас (отбор 1) - бронзов медал
  • Марко Иванов, 12. клас, ПЧМГ, София (отбор 2) - бронзов медал
  • Никол Обретинчева, 12. клас, СМГ София (отбор 2) - почетна грамота
  • Йоан Саламбашев, 12. клас, МГ Пловдив (отбор 2)

Ръководители на отборите на IOL' 19 са инж. Александър Велинов (СМБ), Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Илияна Раева (РУ „Ангел Кънчев”), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски“).

 

Изключителната радост бе подкрепена и от обявяването на 12-класникът Здравко за втори във вечната “Зала на славата” на IOL. Това се случи след завоюването на златото днес, което го издига в класацията с общо три златни (2019, 2018, 2017) и един бронзов (2015) медали. Едва преди две седмици Здравко се окичи и с втория си сребърен медал от Международната олимпиада по биология. Златният медалист Матей и сребърната носителка Цветелина получиха признание и за най-добри решения.

 

Участието на Българския отбор бе осигурено с помощта на МОН, Фондация „Америка за България”, Българска Аутсорсинг Асоциация, Сирма Груп, Скейлфокус и Булпрос./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG