МЗХГ предлага производителите на мляко, плодове и зеленчуци да не начисляват ДДС върху продукцията си

МЗХГ предлага производителите на мляко, плодове и зеленчуци да не начисляват ДДС върху продукцията си

От Министерството на земеделието предлагат производителите да не плащат ДДС

„Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители на зеленчуци да го плащат. Ще ги плати търговецът“. Това обясни заместник-министър Чавдар Маринов в студиото на Нова ТВ.

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житените и техническите култури. А от НАП дали положителна оценка на това.

Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни. Това е пък мнението на Ивайло Иванов – зеленчукопроизводител от Долна Оряховица. Той отглежда домати, краставици и зелена салата.

„Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо – аз плащам доста ДДС. Второ – не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българския земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен“, коментира Иванов.

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

Припомням, че министърът на земеделието Десислава Танева обяви позицията си преди два дни, че българските плодове, зеленчуци и суровото мляко трябва да не се облагат с Данък върху добавената стойност./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG